Belföld

Felvázolta Navracsis, mit vállal be a kormány az Európai Bizottság nyomására

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 15:47

Jön az integritási hatóság és a korrupcióellenes munkacsoport.

Navracsics Tibor, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján, hogy az uniós kondicionalitási eljárás, azaz a jogállamisági eljárás lezárult, amelyet a területfejlesztési miniszter úgy értékelt, hogy az „egy nagy lépés előre” – írta tudósításában a Magyar Hang.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy vasárnap délelőtt jelentették be Brüsszelben, hogy a Magyarországnak szánt uniós források 65 százalékának, mintegy 3000 milliárd forintnak a felfüggesztését javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság, ami a gyakorlatban az országnak járó források egyharmadát jelenti. Ezt akkor kell végrehajtani, ha a magyar kormány a november 19-i határidőig nem teljesíti vállalásait a korrupcióellenes harc és a jogállamiság helyreállításában.

Navracsics Tibor vasárnap röviden felvázolta a magyar kormány fontosabb vállalásait:

  • A kormány „integritási hatóságot” állít fel, azaz egy olyan új intézményt, amely EU-s forrásokból megvalósuló projektek esetén beavatkozhat, amennyiben a „hagyományos” hatóságok nem tettek meg mindent a uniós források védelme érdekében. A hatóság vezetőjét nyílt pályázaton választják majd ki és november második felében megkezdheti a működését.
  • Az Orbán-kormány korrupcióellenes munkacsoportot is felállít: nem a kormányzati szerkezeten belül, és az integritási hatóság elnöke tölti be a vezetői tisztségét. A korrupcióellenes munkacsoportba paritásos alapon delegálnak a kormányzati és a nem kormányzati terület.
  • A kormány az Európai Bizottság kérésére módosít a magyarországi összeférhetetlenségi szabályokon is. Navracsics szerint a vagyonnyilatkozati szankciórendszer erősebb, ám nem biztos, hogy szélesebb lesz. Azaz, nem biztos, hogy több adatot kell majd szolgáltatniuk ennek keretében a vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek.
  • A kormány külön eljárásrendet vállal a közhatalommal rendelkezők gazdasági bűncselekményei esetén: nem muszáj a leállt ügyet a nyomozati bíró határozatával is folytatni lehet majd.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy irreleváns, hogy mekkora a lehetséges elvonás a Magyarországnak járó európai uniós pénzekből, mivel az Európai Bizottság minden kérését teljesítik, így az elvonás nem fog bekövetkezni.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#európai bizottság#navracsics tibor#korrupció

Címlapról ajánljuk