Belföld

Meghalt Vadász Ágnes, aki több mint 40 évig volt a Magyar Rádió bemondója

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 10. 19:43

Több száz filmet is narrált.

79 éves korában elhunyt Vadász Ágnes, aki több mint 40 évig volt a Magyar Rádió bemondója, írja az MTI. A Kazinczy- és Wacha Imre-díjas egykori rádióbemondóra, a Montágh Testület elnökére portréműsorral emlékezik a közmédia.

A közlemény szerint Vadász végigjárta a szakmai ranglétrát, és miközben számos műfajban kipróbálta magát, dolgozott szerkesztőként és műsorvezetőként, hivatásos beszélők generációit tanította a szép magyar beszédre. Súlyos betegsége ellenére a Montágh Testület elnökeként élete utolsó heteiben is figyelemmel kísérte a közszolgálati médiában az anyanyelvi és viselkedéskultúra ápolására létrehozott, valamint a munkatársak nyelvhasználatát felügyelő és képző szervezet munkáját.

Oktatói, nevelői tevékenysége elismeréseként vehette át Vadász Ágnes 2020-ban az egykori mesteréről elnevezett Wacha Imre-díjat.

A közmédia több műsorral emlékezik a Magyar Rádió és a Magyar Televízió nívódíjával is elismert legendás bemondóra. Az M5 kulturális csatorna szombaton este 7 órától az 1999-ben készült, Peloponnészosz, a görög kultúra szülőhelye című, Vadász Ágnes által narrált dokumentumfilmet vetíti, a Kossuth Rádió pedig hétfőn este fél 8-as kezdettel megismétli a 2021-ben vele készült Nagyok című portréműsort. Az MTVA saját halottjának tekinti őt.

Nyitókép: Vadász Ágnes a Wacha-díjjal 2020. decemberben – MTI

#Belföld#vadász ágnes#halál#gyász#rádió#mtva

Címlapról ajánljuk