Belföld

Negyvenmillió euróból épít gyárat egy kínai érdekeltségű cég Debrecenben, az ellenzék tiltakozik

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 13:42

 A magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad.

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad, jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, írja az MTI.

Azt mondta: a világ egyik vezető elektromos autóalkatrészgyára első üzemét hozza létre Kínán kívül, európai helyszínt keresve pedig hosszas mérlegelés után hozták meg a stratégiai döntésüket, és választották Magyarországot.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromos járműgyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón óriási eredménynek nevezte, hogy globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a debreceni déli ipari parkban, ahol a Huashou beruházása a harmadik kínai beruházás lesz.

Az ellenzéknek azonban nem igazán tetszik a beruházás. A DK-s Varga Zoltán például sajtótájékoztatót hirdetett délelőtt 11-re a párt irodája elé. A maratoni hosszúságú cím pedig nem hagy találgatnivalót arról, miről is lesz szó, illetve milyen hangnemben:

Vége a pitiáner bábjátéknak. Nem volt itt se egyeztetés, se szakértői vizsgálatok, Orbán beteg biznisze van csak. Városunk szolgalelkű vezetői Orbán egyetlen intésére aláírtak a kínai akkugyárnak, ezzel eladták a lelküket, vele Debrecen alól vizet, talán az egészséges élethez való jogunkat is! Történelmi bűn, amit elkövetnek. Felelni fognak.

Nyitókép: Magyar Levente sajtótájékoztatója. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#magyar levente#debrecen#sajtótájékoztató#kína#gyár#autó#elektromos#dk

Címlapról ajánljuk