Belföld

Huszonkét gyerek van kórházban Magyarországon koronavírus-fertőzéssel

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 9. 17:33

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt javasolja a szülőknek, hogy mielőbb kérjék gyereküknek az oltást. 

A koronavírus-fertőzöttek körében a gyermekek aránya az elmúlt hetekben nem érte el a 10 százalékot. A kórházakban jelenleg 1500 fertőzöttet ápolnak, közülük 22 fő gyermek – közölte az RTL Híradójának megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Azt írták, a járvány korábbi hullámaitól eltérően most magas a lakosság átoltottsága, védettsége.

Az 5-11 éves gyermekek 13 százalékát, a 12-15 évesek 38 százalékát, a 16-17 évesek 58 százalékát oltatták be a szülők.

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni. Nyári gyermektáborba csak egészséges, tünetmentes gyerekeket küldjenek a szülők, megtanítva őket az alapvető higiéniás normákra, tünetek esetén pedig forduljanak a tábor szervezőihez, illetve a házi gyermekorvoshoz.

A Híradó által megkérdezett gyerekorvos rendelőjében minden napra jut legalább egy-két covid pozitív gyerek. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke saját praxisában azt tapasztalja, hogy már csecsemők is elkapják a fertőzést. Van köztük, aki kórházi ellátásra is szorult. Ezért azt javasolta: az a szülő, aki teheti, mielőbb kérje gyerekének az oltást, így a tanéve elejére kialakulhat a gyerekek védettsége a vírussal szemben. 

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#koronavírus#oltás#kórház#gyerek#covid

Címlapról ajánljuk