Belföld

A tudtukon kívül, egyik napról a másikra megváltoztatta a hivatal egy egész család vezetéknevét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 8:10

„Így lett egy nap alatt három generációnyi Némediből Balogh, a megkérdezésünk nélkül.”

Egyik napról a másikra, a tudtukon kívül megváltoztatták egy egész család vezetéknevét Szekszárdon – írja a Telex.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Tibor, aki egész életét Némediként élte le, kikérte a nagyapja anyakönyvi kivonatát, mert kellett a jelentkezéshez az idősek otthonába. A család tisztában volt azzal, hogy a nagyapa családi okok miatt az anyja után kapta a nevét, ám amikor a helyi polgármesteri hivatal a dédmama anyakönyvi kivonatát ellenőrizte, kiderült, hogy abban nem is az általa használt Némedi, hanem a Balogh név szerepelt.

Tibort ezek után már kész tényként tájékoztatták arról, hogy nemcsak a nagyapa, hanem minden gyerek, unoka és házastárs nevét hivatalból átjavították Némediről Baloghra.

Így lett egy nap alatt három generációnyi Némediből Balogh, a megkérdezésünk nélkül 

– mondta a férfi. Egy ingatlan-adásvételi ügyletet is le kellett állítaniuk, mert az ügyvédnél kiderült, hogy bár az irataikon a Némedi név áll, a központi nyilvántartásban már Baloghként szerepelnek. De például egy igazoltatásnál is gondot jelenthetett volna, hogy az okmányaikon nem ugyanaz a név szerepel, mint az adatbázisban.

Az esettel kapcsolatban a Telex kérdéseket küldött a szekszárdi polgármesteri hivatal anyakönyvi osztályának, valamint a fővárosi kormányhivatalnak – választ ugyan nem kaptak, de nagyjából két hét után értesítették Tiborékat, hogy „időközben kiderült, hogy a családot mégis a Némedi családi név illeti meg”.  Hogy mi történhetett, az azóta sem világos.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a portálnak azt mondta: lehet, hogy a hivatal szigorúan véve a törvény szerint járt el, de ha ez így van, akkor a törvények nincsenek összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével, ami elvárja, hogy az állam nyomós közérdek híján ne avatkozzon be önkényesen a polgárai magánéletébe. A jogász szerint elvárható lett volna, hogy amikor felmerült a probléma, megkeressék a családot és megpróbálják tisztázni a helyzetet, mielőtt átírják a nevüket.

A Telex az érintettek kérésére megváltoztatta a cikkben szereplő neveket.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Belföld#névváltoztatás#hivatal#ügyintézés

Címlapról ajánljuk