Belföld

Túlélési tippek rezsicsökkentés-csökkentés és energiavészhelyzet esetére

Balázs BarbaraBalázs Barbara

2022. július 15. 10:55

Augusztus elsejétől az eddiginél is jobban oda kell figyelni arra, mennyi energiát használunk. Adunk néhány tanácsot. 

Szerdán kiderült, a kormány az úgynevezett energiavészhelyzetre hivatkozva átalakítja a rezsicsökkentés eddigi rendszerét. A módosítás lényege, hogy a rezsicsökkentés augusztus elsejétől csak az átlagosnak tekintett gáz- illetve villanyfogyasztás (éves szinten fogyasztási helyenként 2523 kWh áram, illetve 1729 köbméter gáz) mértékéig jár a lakosságnak, az ezen felül elhasznált energiát piaci áron kell majd kifizetni. Bár a rendelet gyakorlati megvalósításával kapcsolatban még sok a kérdés, a legtöbben máris számolni kezdtünk, belefér-e vajon az átlagosnak mondott fogyasztásba a miénk és ha nem, milyen többletterhekkel kell majd számolni a jövőben. Nagyon úgy néz ki, hogy eljött a választások előtt sok esetben már-már démonizált „le kell tekerni” és a „kevesebb gázt kell használni” ideje.


Az igazán kellemetlen meglepetések persze majd ősszel-télen, a fűtési szezonban, illetve a délután három órás lámpagyújtás idején jönnek el. Addig is, míg hosszúak és melegek a nappalok, érdemes légkondi helyett klasszikus hűtési módszerekhez folyamodni, feleleveníteni a Gazdálkodj okosanból tanultakat és elkezdeni a felkészülést a spórolással való határozatlan idejű együttlétre.

Ehhez adunk pár tippet, a kezdő energiatakarékoskodónak ugyanis minden vicc új.

Fűtés gázzal, villannyal

  • Érdemes már most átnézni a ház/lakás külső-belső szigetelését. Ha nincs pénz korszerűsítésre, később sufnimódszerekkel is meg lehet próbálni a pár hónap múlva kopogtató hideg kiszorítását. Egy a cúgos bejárati ajtó elé akasztott vastag függöny, a nagymama ablakba varrt zoknikígyója és a jó öreg szilópaszta ha nem is a legkorszerűbb megoldások, sokat tehetnek azért, hogy a meleg ne szökjön ki, a hideg pedig ne tolakodjon be.
  • A fűtési rendszer éves átnézetése rezsicsökentéstől függetlenül rendszeres feladat. Érdemes gyorsan lépni ez ügyben is, mielőtt a katás változások szolgáltatói áremelést hoznak.
  • A fűtési hőmérséklet 1-2 fokos csökkentése is spórolást jelent a háztartásban, ezért érdemes mindig felöltözni, mielőtt a fűtésen csavar az ember. Pláne alváshoz jó lejjebb tekerni a radiátort: a hűvösben pihenésnek számtalan egészségügyi előnye is van.
  • Komplex rendszerek esetén hatékonyabb a fűtés, ha az egyes szobákban közel egyforma hőmérsékletet állítunk be a termosztáton. Praktikus ezért  20-21 fok körül belőni a szobák és nappali hőmérsékletét, este pedig együtt visszavenni belőlük.
  • Míg az ajtó vagy ablak takargatása spórolást jelent, magukat a fűtőtesteket már vétek letakarni, mert jelentősen csökken a teljesítményük, amitől ugyanakkora hő leadásához sokkal több energiát használnak fel.
  • Szakemberek azt javasolják, hogy a nem használt helyiségeket ne fűtsük, hosszabb távollétkor pedig az egész lakásban tekerjünk lejjebb a termosztátot, körülbelül 15 fokig. Így nem fagynak el a vezetékek, nem a nulláról kell indítani az újrafűtést, mégis spórolhatunk.
  • Rövid időközre viszont nem éri meg lefelé csavargatni: amit a pár fokkal alacsonyabb hőn nyerünk, elveszítjük az utána következő rapid felfűtésen.

Világítás

  • Villany leó! Gyorsan át kell szokni arra, hogy nem égetjük a lámpát azokban a helyiségekben, ahol éppen nincs senki. Segíthetünk magunkon, ha eleinte nehezebben is megy: mozgásérzékelő felszerelésével nemcsak a mi figyelmünkön múlik majd, hogy lekapcsoljuk-e a lámpát.
  • Érdemes energiatakarékos LED fényforrásokra váltani, óriási fogyasztási különbség van ugyanis egy-egy világítótest között.
  • Sokégős csillár helyett praktikusabb a több kisebb fényforrás ott, ahol valóban használjuk.

Háztartási elektronika

  • Akár gáz, akár villanytűzhelyünk van, mindig használjunk fedőt főzéskor, mert ez jelentősen lerövidíti a forráshoz szükséges időt, ezzel energiát takarít meg.
  • Rövidebb főzési/melegítési folyamatoknál gondoljunk a kisebb háztartási gépeinkre: használjuk a mikrokullámú sütőt, pirítót, forralót, ha gyorsan és energiahatékonyan szeretnénk melegíteni, pirítani vagy épp bögrés sütit sütni.
  • Nagygépeinken használjuk a legenergiatakarékosabb fokozatot. A legtöbbünk hétköznapi ruhái, egy átlagos konyha edényei, evőeszközei nem olyan szennyezettek, hogy extra programmal kellene őket tisztítani.
  • Érdemes kihúzni a használaton kívüli konyhai és egyéb eszközöket. Bedugott állapotban ezek is vesznek fel áramot – teljesen feleslegesen.
  • Mosogatógépet, mosógépet csak telepakolva indítsunk el, a két tányérral vagy 1-2 inggel menő programok inkább pazarolják, mint spórolják az energiát.
  • Apróságnak tűnik, de sokat számít a konyhában: igazítsuk a lap/rózsa méretéhez az edény méretét. Rengeteg energiát pazarol el a 20 centi átmérőjű lapon melegíteni a kávékiöntőt.
  • Tartsuk tisztán belülről is háztartási eszközeinket, mert sokkal hatékonyabban működnek, ha nem vízkövesek, ha a hűtő belső lefolyója nincs eldugulva, ha nincs tele jéggel, ha a porszívó zsákját rendszeresen ürítjük/cseréljük, ha időről-időre kitisztítjuk a mosogatógép szűrőjét. Ügyeljünk a hűtő megfelelő hőmérsékletére, figyelembe véve, hogy nem minden részén azonos a klíma. Ha nagy hideget szeretnénk a felső polcokon, nemcsak sok áramot használunk, de lehet, hogy a túlzó hűtéssel tönkreteszünk pár alul tárolt holmit.

Víz

Bár a vízfogyasztásról eddig nem esett szó a rezsicsökkentés változtatásai kapcsán, békeidőben is fontos, hogy takarékosan bánjunk a vízzel, és azt se felejtsük el, hogy a feleslegesen elfolyt melegvizet valahogy fel is kellett melegíteni.

  • Ne folyassuk feleslegesen (fogmosáskor) a vizet.
  • Kádban fürdés helyett zuhanyozzunk – több tíz liter vizet spórolhatunk meg alkalmanként.
  • Cseréljük zuhanyrózsánkat, csaptelepeinket korszerű, takarékos verziókra. Ezek a víz felhabosításával sokkal kevesebb beáramló víz mellett adják ugyanazt a komfortélményt.
  • Ha van rá módunk, gyűjtsük az esővizet – a locsolás óriási vízigényéből tudunk így valamit faragni.

És végül: menjünk haza, csukjunk be ajtót/ablakot, zárjunk el tévét, internetet és próbáljuk kicsit az idegrendszerünkkel is spórolni, hátha még csak most jön a neheze.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#rezsi#rezsicsökkentés#villany#gáz#energia#Gazdaság#ma

Címlapról ajánljuk