Belföld

Mol-vezető: Nincs üzemanyaghiány, de nem biztos, hogy ez így is marad

rtl.hurtl.hu

2022. július 10. 11:41

Több oka is van annak, amiért érzékeny a helyzet.

Pillanatnyilag nincs üzemanyaghiány, de semmi nem garantálja, hogy ez így is marad. Több szempontból is nagyon érzékeny a jelenlegi üzemanyag-ellátási helyzet 

– mondta el a Portfoliónak Ratatics Péter, a Mol magyarországi operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója, aki szerint az egyik ok az ársapka, ami miatt a hazai import jelentős része kiesett, mert a külföldi nagykereskedők nem érdekeltek abban, hogy ezen az áron értékesítsék az üzemanyagot. 

Így az ország csak a Molra számíthat, 

ami azt jelenti, hogy egy komolyabb fennakadás vagy műszaki hiba esetén a stratégiai készletekre kell majd támaszkodni, ezek szintén végesek.

A második, ami miatt érzékeny a helyzet, az, hogy a nyár mindig egy nagyobb forgalmú időszak, jellemzően 30-40 százalékkal nő a kereslet. Ratatics szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az orosz kőolajembargó miatt Európában nem zárható ki az időszakos áruhiány. Negyedik szempont, hogy a helyzetet súlyosbítja, hogy a schwechati finomító karbantartási újraindulása nem sikerült.

Ratatics szerint fontos az is, hogy a finomítókban rendszeresen karbantartásokat, leállásokat kell végezni. Ez a normál üzemmenet része. Így a Molban is meg kell csinálniuk a kötelező karbantartásaikat is: Pozsonyban július 20-ig tart a finomítói leállás, a Dunai Finomító pedig augusztusban és októberben nagyjából egy-egy hónapra részlegesen leáll. Ez azt jelenti, hogy augusztusban harmadára esik vissza a dízeltermelés.

„Hangsúlyozom, hogy ez minden évben így van, de ehhez tervezni kell, számolni, és fel kell készülni. Ebben a helyzetben kell biztosítsuk a zavartalan ellátást. Átmeneti kiürülések már most is előfordulnak a Mol kutakon, de ezeket egyelőre pár órán belül kezelni tudjuk” – mondta a lapnak.

A Fókusznak szakértő nyilatkozott az üzemanyaghiányról:


Nyitókép: Ratatics Péter, a Mol Magyarország operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#üzemanyag#ratatics péter#mol#ellátás

Címlapról ajánljuk