Belföld

Népszavazást kezdeményeztek Erzsébetvárosban arról, hogy parkoláson kívül másra is használhassák az utcát

rtl.hurtl.hu

2022. június 24. 12:25

Az egyik kerületi vendéglős egy platós teherautóval parkolt a bisztrója elé, azon alakított ki teraszt, de az önkormányzat beperelte.

Helyi népszavazást kezdeményezett egy erzsébetvárosi vendéglős arról, hogy a VII. kerületben is lehessen teraszokat létesíteni a parkolóhelyek rovására.

A 24.hu azt írja: a kerületi szabályozások közti eltéréseket jól példázza, hogy a Király utca egyik, Erzsébetvároshoz tartozó oldalán nem lehet vendéglátóteraszokat nyitni a parkolósávokban, míg az utca Terézvároshoz tartozó oldalán zavartalanul működhetnek a teraszok – ez értelemszerűen versenyhátrányt okoz a VII. kerületi vendéglősök számára.

A politikai aktivistaként is ismert vendéglős, Kiripolszky Csongor a portálnak azt mondta: tavaly tavasszal, a járvány lecsengése után azt látták, hogy a belvárosi kerületek rendre megadták a lehetőséget a vendéglátósoknak a parkolóhelynek kijelölt közterületek használatára. Ő ugyanezt kérte az erzsébetvárosi önkormányzattól, de a DK-s kerületvezetés válaszra sem méltatta.

Kiripolszky ezután egy platós teherautóval parkolt le bisztrója elé, amiért a parkolási díjat kifizette, vendégei pedig a platón fogyaszthattak. Az önkormányzat viszont pert indított ellene, de a teherautóval nem kellett elállnia, mert azonnali jogvédelmet kért és kapott.

A vendéglős úgy véli, hogy a város sokkal élhetőbb lenne, ha a közterületeink legnagyobb részét nem autótárolásra és autós közlekedésre használnánk, hanem „közös élmények megélésére”. Erzsébetvárosban különösen súlyos a parkolási helyzet amiatt, hogy a kerületben mintegy hétezer parkolóhely van, de az önkormányzat 12 ezer ingyenes lakossági parkolási engedélyt adott ki. Azt sem korlátozzák, hogy háztartásonként hány ingyenes parkolóhely vehető igénybe. A parkolóhelyek a kerület közterületeinek 19-20 százalékát foglalják el, míg a zöldfelületek csupán 6 százalékot tesznek ki.

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a 24.hu megkeresésére tévedésnek nevezte, hogy mindenkinek alapvető joga közterületen a saját autójával parkolni, a népszavazási kezdeményezésről pedig azt mondta, támogatja, hogy vita kezdődjön a kerületben a közterület-használat kérdéséről. A Kiripolszky vendéglője elé kihelyezett „platóteraszról” azt mondta, a kerületnek nem azzal van gondja, hogy legyen-e terasz vagy ne legyen, hanem a polgári engedetlenséget nem tartja elfogadhatatlannak, „ha mindenki így viszonyul a neki nem tetsző önkormányzati döntésekhez, akkor káosz lesz”.

A vendéglős egyébként szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy sikerülhet végigvinni a népszavazási kezdeményezést, ahhoz ugyanis 6800 kerületi lakos aláírását kell összegyűjteni, majd a szavazásra jogosultak több mint felének részvétele szükséges. Azt viszont fontosnak tartja, hogy társadalmi párbeszéd induljon a kérdésről.

Illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#erzsébetváros#népszavazás#terasz#parkolás#közterület

Címlapról ajánljuk