Belföld

Júliustól egy betűvel hosszabbak lesznek a magyar rendszámok

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 14:17

Mondjuk, hogyan fognak kinézni július után az újonnan kiadott rendszámok.

Július elsejétől egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok – adta hírül az MTI a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán közzétett Facebook-posztja alapján.

Vitézy Dávid azt írja, hogy a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutna, ezért van szükség az új betűre.

Fontos, hogy a már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell újakra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók maradnak. Az intézkedés miatt senki nem kényszerül felesleges utánajárásra, több ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák a már megszokott összegekbe kerülnek, a hatósági jelzések kiadásának tizenkét éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek.

Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel – írja Vitézy.

A változás érinti a környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű tábláit és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzéseket is.

Tovább egyszerűsödni fognak az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi "E", "M", "P", "SP" és "Z" betűjelűek helyett egységesen "I" betűjelűeket adnak majd ki.

A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Fontos információ még, hogy továbbra is lehet egyedi rendszámokat előjegyezni.

Nyitókép: Vitézy Dávid / Facebook

#Belföld#magyar#rendszám#autó#betű

Címlapról ajánljuk