Belföld

Kiderült: egyetlen ember dönt az eltitkolt turisztikai támogatásokról

rtl.hurtl.hu

2022. május 25. 6:47

Több mint két évbe telt kideríteni, hogy Guller Zoltán egy személyben dönt a közpénz sorsáról.

Több mint két év és egy jogerősen megnyert per után a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 24.hu-nak elárulta, kik vettek részt az egyedinek nevezett, titokban kiosztott turisztikai támogatások odaítélésében. „Fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben is ugyanolyan pályázati dokumentációt várunk, mint egy-egy pályázati kiírásnál, a beérkező igényekről pedig egy szakmai grémium dönt” – így fogalmazott Guller 2020-ban a Világgazdaságnak az egyedi támogatásokról miután a 24.hu megírta: fű alatt osztja az adófizetői százmilliókat az állami turisztikai ügynökség. A nyilatkozat után a lap közérdekű adatigénylést küldött az ügynökségnek, hogy megtudják, kik hozzák a döntéseket.

Az MTÜ olyan választ küldött, amely ellentmondott Guller korábbi nyilatkozatának, az ügynökség szerint ugyanis a pályázati rendszeren kívül benyújtott kérelmek elbírálása során a beérkezett dokumentációt az MTÜ szakterületeinek munkatársai véleményezik, ez a szakmai grémium készíti elő a döntési javaslatot, majd a végső döntést az MTÜ vezérigazgatója hozza meg.

A lap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, mely megállapította, hogy a turisztikai ügynökség megsértette a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogukat, és többször is felszólította az MTÜ-t az adatigénylés teljesítésére, de a NAIH-határozat alapján „a hatóság és az MTÜ álláspontja sajnos nem közeledett”. A lap perre ment, végül az első- és a másodfokú bíróság is arra kötelezte az ügynökséget, hogy hozza nyilvánosságra a döntéshozók nevét.

A válaszból azonban az derült ki, hogy nincsenek is döntéshozók, csak egy döntéshozó: Guller Zoltán.

A 24.hu-nak küldött válasz alapján a döntéselőkészítési feladatokat az MTÜ munkatársai végzik el. A lapnak küldtek egy névsort is, hogy az adatigényléssel érintett időszakban kik tartoztak e körbe. Azt, hogy közülük ki kicsoda, nem közölték. 

A 24.hu felelevenítette, hogy bár Guller Zoltán állítása szerint szakmai szempontok alapján döntenek az egyedi támogatási kérelmekről, ellenzéki városoknak mégsem jutott a keretből. Állami pénzhez jutott viszont 

  • Orbán Viktor volt minisztere, Fellegi Tamás, 
  • Paár Attila, a 29. leggazdagabb magyar vállalkozó, Tiborcz István korábbi üzlettársa, aki azért kért vissza nem térítendő támogatást, hogy kiállíthassa a festménygyűjteményét Győrben, 
  • Tasnádi László volt III/II-es tiszt és rendészeti államtitkár, aki 286 millió forint közpénzből építhetett balatoni panziót. 
  • Az MTÜ a saját tanácsadóinak is osztott pénzt, így jutott támogatáshoz a borász Laposa Bence és Rókusfalvy Pál érdekeltsége is. A Légli-birodalmat is állami pénzből építik ki, az Echo TV volt vezetője, Farkas Boglárka cége pedig egy Balaton-felvidéki vendégházra nyert 70 milliós állami támogatást.

A Válasz Online  összesítése szerint az MTÜ 2018 és 2020 között összesen nagyjából 300 milliárd forintról döntött. Guller állítása szerint az MTÜ az általa 2030-ig kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#magyar turisztikai ügynökség#guller zoltán#közérdekű adatigénylés

Címlapról ajánljuk