Belföld

Felmentették a kormányplakátokat rongáló 61 éves jogászt, de ő fellebbez

rtl.hurtl.hu

2022. május 23. 13:00

Heindl Péter azt akarja, hogy kimondják: nem követett el bűncselekményt.

Rongálásért állították bíróság elé azt a 61 éves pécsi jogászt, aki rendszeresen átfestette a kormány plakátjait a választási kampány alatt. A Népszava azt írja, hogy az egyik baranyai jogvédő alapítványnál dolgozó Heindl Pétert felmentették, de ő fellebbezett, mert nem értett egyet az ítélettel.

A jogász szerint a kormány a Fidesz oldalán avatkozott be a választási kampányba a plakátjaival, ezzel pedig a párt törvénytelen túlerőhöz jutott. Heindl Péter az ügyészséget, a Nemzeti Választási Bizottságot és a bíróságot is megkereste, hogy lépjenek fel a választási törvényt megsértő helyzet ellen, de a beadványait elutasították. A rendőrök viszont tetten érték márciusban, amikor a plakátokat átfestette.

A jogász a rendőrségen elismerte, hogy naponta átfesti a plakátokat, de nem ismerte el, hogy ezzel jogsértést követne el. 

Szerinte a plakátokat megrendelő Kormányzati Tájékoztatási Központ követett el törvénysértést, ő pedig ez ellen lépett fel.

 A Pécsi Járásbíróság április végén azzal az érveléssel szüntette meg az eljárást, hogy nem bizonyítható, hogy a rongálás megtörtént-e, nem állapítható meg a sértett kiléte és az sem, hogy az átfestés okozott-e a plakátokban kárt.

Heindl Péter a napokban kapta meg a határozatot és fellebbezett az ítélet ellen, mert azt szeretné, ha nem a bizonyítékok hiánya miatt mentenék fel őt, hanem azért, mert nem követett el bűncselekményt. Emellett szeretné, ha az Emberi Jogok Európai Bírósága mondaná ki, hogy a magyar kormány beavatkozása a választási küzdelembe törvénysértő és a továbbiakban nem folytatható.

Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd

#Belföld#rongálás#plakát#kormány#propaganda

Címlapról ajánljuk