Belföld

Patent Egyesület: Novák Katalin az abortusz szigorítását szorgalmazza

rtl.hurtl.hu

2022. március 21. 11:11

Szerintük régi trükköt alkalmaztak, amikor Novák Katalinból csináltak államfőt.

2022. március 10-én megválasztották Magyarország első női köztársasági elnökét, idézi fel Facebook-posztjában a nemi alapú erőszakkal foglalkozó szakembereket tömörítő női jogvédő szervezet, a Patent Egyesület. Mint írják: a női köztársasági elnök jó hír is lehetne, Novák Katalin új pozíciójának azonban nem tudnak örülni. Szerintük „bármelyik „kereszténydemokrata” férfi politikus is ülhetne a helyén”,  akár még az is lehet, hogy ha „Novák helyén egy hozzá hasonló elveket és irányokat képviselő férfi ülne, talán legalább egyértelműbb lenne, amikor a nőkre, nők helyzetére káros tevékenységet végez az új államfő.”

Régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne.

– írják. A Patent Egyesület szerint Novák Katalin az elmúlt években „számtalanszor bebizonyította, hogy attól még, hogy nő, semmit sem óhajt tenni a nőtársait érő rendszerszintű egyenlőtlenségek és erőszak felszámolásáért.” Mint írják: lelkes híve, sőt kirakatarca Orbán Viktor nézeteinek, aki a nőket kizárólag nemzeti humánerőforrás-utánpótlást biztosító anyai minőségükben tekinti értéknek.

Felelevenítik azt a videót is, amelyben Novák Katalin arról győzködte a nőket, hogy nem baj, ha többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a férfiaknál, a női kiteljesedés záloga úgyis a másokról való fizetetlen gondoskodás. Szerintük képmutató módon beszélt arról, hogy nőként nem kell karrierre, magas pozícióra és fizetésre törekedni, „holott amint látjuk, ő sem érte be holmi családanyasággal.”

Hozzáteszik: Novák Katalin kitűnő kapcsolatot ápol a világ ultra-konzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is és nem titkolja, hogy 

szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is.

Kiemelik, hogy Novák Katalin a megválasztása napján elmondott beszédében is „kacsintott egyet az abortuszellenes barátai felé: biztosította őket arról, hogy köztársasági elnökként is támogatni fogja »azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre.«” Az Egyesület szerint az a sokatmondó kiszólás kimaradt a híradásokból, a beszéd vágott változatából.

„A választások előtt nyilvánvalóan nem lenne szerencsés, ha nagyobb nyilvánosságot kapna, hogy a jelenlegi kormány elnöki székbe ültetett pártkatonája a terhesség-megszakításhoz való hozzáférés szigorítását szorgalmazza, hiszen a magyar társadalom minden kapcsolódó közvélemény-kutatás szerint példátlanul egységes álláspontot képvisel abban, hogy az abortusz szigorítását nem támogatja” – írják posztjukban.

A Patent Egyesület úgy látja: Novák Katalinnak esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik gyereket nevelve, időseket gondozva, az állam feladatait a megcsonkított ellátórendszer helyett átvállalva a létminimum küszöbén küszködnek.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#novák katalin#patent egyesület#köztársasági elnök#abortusz

Címlapról ajánljuk