Belföld

Több mint százan haltak meg egy nap alatt koronavírusban, de talán túl van a csúcson az 5. hullám

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 8:14

Kórházban 4588 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen.

Egy nap alatt 105-en vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon, így az áldozatok számára 41 741-re emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. 

A beoltottak száma 6 369 089, közülük 6 111 632-en a második, 3 712 974-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. Összesen 16 435 új fertőzöttet igazoltak.

Kórházban 4588 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen.

A fertőzések 94 százalékát a vírus omikron változata okozza. 

A számok alapján talán túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán. 

A kórházban lévők száma ugyan még emelkedik, de az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga már harmadik napja csökken, és minden egyes napon alacsonyabb, mint a múlt héten volt. Csökkenő tendenciát mutat az elvégzett teszteken belül a pozitív eredmények aránya is, bár az érték még mindig nagyon magas, ma 36 százalék volt.

Péntek délután és szombaton is folytatódik az oltási akció a kórházi oltópontokon. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. 

Már 88 ezer gyereket regisztráltak a szülők, és közülük 82 ezren már fel is vették az oltás 

– írták.

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához.

Nyitókép: Varga György/MTI

#Belföld#koronavírus#járvány#pandémia#statisztika

Címlapról ajánljuk