Belföld

„Ébresztő!” – az Európai Bíróságot támadja Orbán az új szamizdatban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 28. 18:16

A magyar miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett hozzon politikai döntéseket. 

Ébresztő!

– így zárta Orbán Viktor miniszterelnök a pénteken közzétett új írását. A szamizdat néven futó kormányfői sorozat 16. darabjában Orbán Viktor az Európai Bíróság február 16-ára várható ítélethirdetésével kapcsolatban fogalmazta meg gondolatait.

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű testülete az úgynevezett jogállamisági perben hoz majd ítéletet. Az Európai Bíróság arról fog dönteni, hogy megfelel-e az uniós jognak a tagállamok többségének 2020-as döntése, aminek értelmében felfüggeszthetik, illetve megvághatják azon tagállamok uniós forrásait, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzek szabályos felhasználását.

Az Európai Parlament által is elfogadott 2020-as jogszabályt heteken keresztül blokkolta a jogállamisági elvek megsértésével leginkább vádolt magyar és a lengyel kormány, veszélybe sodorva a hétéves költségvetés és a helyreállítási alap elfogadását. Végül a vétófenyegetést visszavonták, cserébe a tagállamok elismerték a két kormány azon nyilvánvaló jogát, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak.

Ezt a két kormány megtette, az Európai Bíróság pedig gyorsított eljárásban kezdte vizsgálna az uniós jogszabályt. Ha a február 16-ára várható ítélet jogszerűnek fogadja el, akkor azonnal megindulhat Magyarország és Lengyelország ellen a jogállamisági eljárás. Ez az április 3-ra kiírt magyar országgyűlési választás előtt éreztetheti hatását: egyfelől a költségvetés konkrét összegektől eshet el, másrészt már elfogadott uniós finanszírozású beruházásokat függeszthet fel miatta a kormány.

Orbán nem optimista

Orbán Viktor mindezzel kapcsolatban azt fejtegeti, hogy az Európai Bíróság mostanra az európai föderációs törekvések zászlóshajójának  tekinti magát. Ezt az Európai Bíróság elnökének nyilatkozataira reagálva írja Orbán Viktor a 16. szamizdatban.

A főbíró nyilatkozatai nem sok kétséget hagynak afelől, milyen döntés várható. A bíróság elnöke szerint a luxemburgi bíráknak nem is az előttük fekvő ügyről, hanem az európai integráció jövőjéről kell határozniuk

– fogalmaz a magyar kormányfő, kicsivel később azt kérdezve, hogy

kik az európai integráció jövőjének valódi urai?

Orbán szerint az Európai Bíróság célja, hogy a politikai döntéshozók helyébe lépjen, és akaratuk ellenére rákényszerítsék a tagállamokat az európai integráció következő fázisára. A magyar kormányfő úgy látja, hogy ezzel az uniós intézmények gyámsága alá helyeznék a tagállamokat azokon a területeken is, ahol az uniónak nincsenek hatáskörei. „Ők úgy gondolják, hogy ennek érdekében költségvetési zsarolás is bevethető” – teszi hozzá.

Orbán Viktor az Európai Bírósággal szembehelyezkedve azt hangsúlyozza, hogy az európai integráció jövőjének urai a tagállamok és a tagállamok polgárai. Ezzel együtt a magyar (és lengyel) kormány helyzetét pesszimistán látja.  

Ebben a küzdelemben a mi helyzetünk hátrányos. Az uniós jog nem ad a kezünkbe olyan eszközt, amit a bíróság politikai döntéseivel és a lopakodó hatáskörbővítéssel szemben használhatunk.

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett hozzon politikai döntéseket, ezért a tagállamoknak közösen kell fellépniük jogaik védelmében.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#orbán viktor#szamizdat#európai bíróság#jogállamiság#uniós támogatás#magyarország#lengyelország

Címlapról ajánljuk