Belföld

Jönnek az időalapú jegyek Budapesten

rtl.hurtl.hu

2022. január 26. 13:52

Az új típusú jegyeket csak digitálisan, a mobilos appon keresztül lehet megvásárolni márciustól.

Időalapú, 30 és 90 perces, időalapú átszállójegyeket vezetnek be márciustól a BKK járatain, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az erről szóló előterjesztést. A 30 perces jegy 350, a másfél órás pedig 750 forintba kerül és korlátlan számú átszállásra jogosítanak – persze az adott időhatáron belül.

A jegyek érvényessége azonban nem jár le a fél, illetve másfél óra leteltével, azokat a rendszer működési elve miatt akár 60 és 120 percig is lehet majd használni.

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők. A jegy érvényessége, ezzel az idő számítása a járműre történő felszálláskor vagy a metró területére történő belépéskor indul az első kódbeolvasással – magyarázza a rendszer működését honlapján a BKK. Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Tehát 

a 30 perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK-járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig.

Azaz a felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra, de a jegy érvényessége addig tart, amíg az utas az utolsó, az érvényességi időn belül megkezdett utazás után leszáll a járműről.

Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK-járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. A Volánbusz „kék” járatain a teljes vonalon, a MÁV-HÉV vonatain pedig Budapest közigazgatási határán belül elfogadják majd azokat.

Az időalapú jegyek bevezetése előtt a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, amely ugyancsak sokaknak nyújthat majd segítséget az utazásaik során.

Nyitókép: Jegyellenőri karszalagok a BKV arcai című időszaki kiállításon a budapesti Földalatti Vasúti Múzeumban. Fotó: MTI/Mónus Márton

#Belföld#bkk#budapest#buszjegy#bkv

Címlapról ajánljuk