Belföld

Ipsos: a vizsgált országok közül a magyarok bíznak a legkevésbé a sajtóban

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 18:17

A világ 29 vizsgált országa közül Magyarországon a legalacsonyabb a média bizalmi indexe, de a kormánynak is kevesen hisznek.  

Az Ipsos globális közvélemény-kutatásában 29 országot vizsgáltak, Magyarországról 500 embert kérdeztek meg. Ebből az derül ki, hogy itthon nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabb a média bizalmi indexe, de a kormánynak is kevesen hiszik el, hogy betartja ígéreteit. 

A médiacégek megbízhatósága - Forrás: Ipsos

A Telex által feldolgozott kutatás szerint miközben a világ számos országában erős bizalmatlanság figyelhető meg több szektorral és társadalmi szereplővel szemben, évtizedes távlatban a bizalmi index viszonylag stabil, a számok tehát nem támasztják alá, hogy valamilyen végzetes gyanakvás lett volna úrrá a világ közvéleményén.

Világszinten az látszik, hogy az emberek továbbra is az orvosokban, tudósokban és tanárokban bíznak leginkább, vagyis azokban, akiket általában a tudás képviselőinek tekintenek. 2019 óta az orvosok bizalmi indexe kilenc ponttal nőtt, vagyis ez alapján a koronavírus-járvány alatt sem fordultak el tömegek a hivatalos egészségügytől és a kutatási szférától.

A világ legkevésbé a politikusokban és a miniszterekben bízik. Még annál is kevésbé, ahogy a hirdetési szakemberekben, az üzletemberekben, bankárokban vagy az újságírókban. A papokban és a közvélemény-kutatókban még a tévébemondóknál is kevésbé bíznak az emberek a megkérdezett 29 országban.

Nyitókép: pixabay.com

#Belföld#ipsos#közvélemény-kutatás#média#politikusok#kormány

Címlapról ajánljuk