Belföld

Több mint tízezren tiltakoznak a balatoni faluba tervezett apartmanház ellen

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 7:52

A létesítmény egy keskeny utcákról megközelíthető szabadstrand mellé épülne.

Több mint tízezer tiltakozó aláírás gyűlt össze a Balatonmáriafürdőre tervezett 73 lakásos apartmanház ellen – írja a Népszava. A komplexum a tóparti nádas közelébe, egy keskeny utcákról megközelíthető szabadstrand mellé épülne. A helyiek és a nyaralók attól tartanak, hogy a megnövekedő forgalom miatt elvész a csendes üdülőövezeti jelleg.

A déli part nyugati végében fekvő, mintegy 850 lakosú falut eddig elkerülték a nagyberuházások. A befektetők viszont egyre nyugatabbra keresnek helyt, ahogy a frekventáltabb területek betelnek. Az önkormányzat eddig saját eszközeivel próbálta elejét venni annak, hogy valamilyen gigaberuházás valósuljon meg a területen: az érvényes rendezési terv és a helyi építési szabályzat szerint társasházi lakások nem is épülhetnének, csak szálláshely-szolgáltató épület.

A terület beépíthetősége 30 százalék, a beépíthető magasság 7,5 méter, a látványtervek azonban jóval nagyobb épületet mutatnak, amelynek a legmagasabb pontja 12 méter. Ez azért lehetséges, mert a 7,5 méteres kitétel átlagmagasságot jelent, amit például földszinti nyitott teraszokkal is ki lehet játszani.

Az építkezés egyik ellenzője azt mondta a lapnak, hogy a strand hivatalos befogadóképessége 170 fő, de nyaranta ennek a létszámnak a duplája jár oda. A most felépítendő 73 lakáshoz „alsó hangon” is 150 lakóval és 73 autóval számolhatnak. A polgármester azt mondta, hogy a beruházó vállalta, hogy hozzájárul a területre vezető utca kétsávossá szélesítéséhez, aminek érdekében négy-öt teleknél kisajátításra lesz szükség.

A SzabadaHang oldalán indított petíció aláírói a polgármestertől várják, hogy akadályozza meg az építkezést. Galácz György szerint azonban az önkormányzat lehetőségei behatároltak: a projektet magánterületre tervezik, a település csak a helyi rendelkezések betartását követelheti meg, az engedélyezési eljárásba nem tudnak beleszólni.

A beruházó Balaton Coast Kft. nem válaszolt a Népszava megkeresésére. A helyiek szerint a tavaly év végi hatósági bejárásokon sem képviseltette magát. A cég megvásárolta a településen a saját partszakasszal rendelkező korábbi Hotel Máriát és a mellette lévő egykori üdülő területét is, ahol szintén apartmanházat alakítanak ki.

Nyitókép: Hajók a balatonmáriafürdői kikötőben – Fotó: MTI/Varga György

#Belföld#balatonmáriafürdő#petíció#tiltakozás#apartman

Címlapról ajánljuk