Belföld

Svédasztalos étkeztetést vezetnének be a menzákon

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 15:37

Lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez.

Ablakon kiadott étel helyett svédasztalos étkeztetést, egyetlen menü helyett szélesebb kínálatot vezetne be a hazai menzákon a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) – írta a Magyar Nemzet.

A szervezet szerint hiába próbálják évek óta megújítani a szektort, a közétkeztetés minden területe megérett a felülvizsgálatra.

Zoltai Anna, Közszöv elnöke szerint lassan már csak azok maradnak a közétkeztetési rendszerben, akik rászorultsági alapon, ingyen jutnak az ételhez.

Különösen a városokban vagy a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a közétkeztetéstől, a felső tagozatosok és középiskolások közül pedig nagyon kevesen vesznek részt az iskolai étkeztetésben. Ráadásul az is nagyon szomorú, hogy úgy tűnik, nincs értéke az ételnek a gyermekek körében, a konyhákon hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik – mondta.

A szövetség elnöke szerint ennek oka, hogy bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére 

a minőség folyamatosan romlik. 

Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett – fogalmazott.

Nyitókép: Képünk illusztráció – Fotó: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#iskola#oktatás#menza#közétkeztetés#svédasztal#minőségi közétkeztetés

Címlapról ajánljuk