Belföld

Több tucatnyi sajtóperre készül Hadházy Ákos

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 16:01

Eddig nagyjából 20 helyreigazítási pert nyert meg, de mindig csak azokat perelte, ahol először megjelentek a cikkek. Most azokat is előveszi, akik átvették azokat.

Ismét helyreigazítási pert nyert az Origo ellen Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A politikus szerint azonban az eljárást ahol tudta, akadályozta a kormánypárti lap, méghozzá sikeresen, ezért húzódott 5 évig az ügy. Hadházy Ákos Facebook-posztja szerint a bíróság kimondta, hogy kifejezetten ártó szándékú, folytatólagosan elkövetett lejárató kampányról volt szó.

A bíróság négyszázezer forint kártérítésre és helyreigazításra kötelezte az Origót. Hadházy Ákos az rtl.hu-nak azt mondta, tapasztalatai szerint a kártérítést kifizeti a kormánypárti sajtó, de a helyreigazításokat nem, vagy csak nagyon ritkán teszik közzé.

Ilyen esetben végrehajtóhoz lehet fordulni, aki aztán újra a bíróságra megy, ha látja, hogy nem közlik a helyreigazítást. A bíró ekkor néhány százezer forintos rendbírságot szabhat ki, de ez már az államkasszába megy, nem a sértetthez. Hadházy Ákos szerint a kormánypárti sajtó a rendbírságot is röhögve kifizetné, ezért ezt a lépést, ügyvédje tanácsára már nem teszik meg, mert nincs visszatartó ereje.

A rágalmazás miatt indított magánvádas büntetőperektől már jobban tartanak a propagandasajtó képviselői – mondja az ellenzéki politikus. Ilyen esetekben azonban nem mondják meg, ki írta a jellemzően névtelen vagy álnéven közölt cikket (a válasz rendszerint az, hogy nem tudják, ki a szerző). Volt olyan eset, amikor egy hasonló válasz után a bíró a rendőrséghez fordult, hogy nyomozzák ki a szerzőt. A rendőrség megkérdezte az Origót, de miután nekik sem mondták meg, eredménytelenül lezárták a nyomozást, ahelyett hogy odamentek volna kideríteni – mesélte Hadházy Ákos.

Az ellenzéki képviselő az elmúlt évek alatt legalább 20 helyreigazítási pert nyert meg, de azt mondja, ennél sokkal többet nyerhetett volna. Közölte: a propagandasajtó úgy működik, hogy egy helyen megjelenik egy lejárató cikk, majd a többi kormánypárti médium átveszi a cikket. Eddig az volt a stratégiájuk az ügyvédjével, hogy mindig csak azt az orgánumot perelték, ahol először megjelent egy kifogásolt cikk. Azok ellen, akik átvették, majd csak most fogják megindítani az eljárásokat, legalább 50-60 ilyet terveznek a közeljövőben – mondta a politikus. Így hatékonyabb és gyorsabb lesz, hivatkozva a korábbi ítéletekre – tette hozzá.

 

A kormánypárti sajtó gyakori célpontja még Jakab Péter, a Jobbik elnöke, aki szintén újabb helyreigazítási pert nyert, ezúttal a Fejér Megyei Hírlap ellen. Erről a pártelnök számolt be a Facebook-oldalán

A Bors írta meg, hogy az Országgyűlés által Jakab Péternek bérelt budapesti panellakást nem is ő használja, hanem a tulajdonossal összejátszva kiadta másnak, dupla haszonért. Jakab Péter szerint az összes fideszes lap és tévé lehozta a cikket, ő pedig perelt. Az első ítélet a Fejér Megyei Hírlap ellen született, a bíróság helyreigazításra és a perköltség megfizetésére kötelezte a lapot.

 

Nyitókép: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

#Belföld#hadházy ákos#jakab péter#jobbik#helyreigazítás#sajtóper#fidesz#propaganda

Címlapról ajánljuk