Belföld

Meglepődtek Pécsen a stadionépítés lefújásán, a kormány szerint ilyesmiről szó sincs

rtl.hurtl.hu

2021. december 26. 17:11

A kormány visszavonta a városba ígért focistadion építéséről szóló rendeletet, de az önkormányzatnál remélik, hogy a döntés csak ideiglenes. Az EMMI szerint csak a beruházás módja változik, a célja nem, ezért vált okafogyottá a rendelet. 

Tavaly még pecsétes papírt kaptak, egyenesen Orbán Viktortól a pécsiek, és később a kormányfő írta alá azt a kormányrendeletet, amely alapján a korábban felépített akadémia szomszédságában egy új, 8 ezer fős stadion épülhetett volna Pécsett. A beruházás mintegy 18 milliárd forintba került volna. Hoppál Péter a térség fideszes országgyűlési képviselője közösségi oldalán annak idején meg is osztotta az örömhírt.

 

Csakhogy a napokkal ezelőtt bejelentett kormányzati megszorítás miatt mégsem lesz stadion Pécsen. Az mfor.hu írt arról először, hogy a kormány kivette a megvalósítandó beruházások listájából a pécsi arénát. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat eddig együttműködött a kormánnyal a beruházás előkészítésén.

A pécsi városvezetés mindezek után meglepődött a kormány döntésén, amelyről előzetes tájékoztatásst nem kapott. Ugyanakkor úgy ítéljük meg, hogy ez a döntés nem végleges, és a fejlesztés megvalósul

– mondta Marton Ferenc, a pécsi önkormányzat sajtószóvivője.

A Párbeszéd, a stadion építését korábban ellenző pécsi képvselője szerint egyszerűen nincs pénz az építkezésre.

Az Orbán-kormány szerette volna ezt a stadiont megépíteni, de olyan mértékben túlköltekeztek, hogy nyilvánvalóvá vált ennek az évnek a végén, hogy így a költségvetés nem lesz tartható

– mondta Mellár Tamás. Szerinte nagyobb baj, hogy a stadion helyett a kormány olyan fejlesztésekre sem ad pénzt Pécsnek, amire valóban szükség lenne. A kormány az RTL Híradó megkeresésére azt válaszolta, hogy „nem a beruházás célja, hanem megvalósításának módja változik”. A korábbi kormányhatározatot pedig azért vonták vissza, mert állításuk szerint okafogyottá vált, mivel a projektet „a Beruházási Ügynökség készíti elő és valósítja meg”.

A Híradó az Egészséges Budapest programot érintő kormányzati elvonásra is rákérdezet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya erre úgy reagált:

az Egészséges Budapest Program fejlesztései csupán átütemezésre kerülnek, ez nem jelenti azt,  hogy nem valósulnak meg.

Nyitókép: Ülőhelyek a PMFC-Matias stadion lelátóján Pécsen 2013. október 7-én – Fotó: Sóki Tamás / MTI

 

#Belföld#pmfc#pécs#stadion#mellár tamás#hoppál péter#orbán viktor

Címlapról ajánljuk