Belföld

Üzentek az egyházak karácsonyra: a járvány új híveket vonzott be

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 9:24

Balog Zoltán református lelkészi elnök szerint az ember is felelős a koronavírusért, Fabiny Tamás evangélikus püspök szerint az online miséken megjelentek a fiatal hívők.

A hit, hogy a földi élettel nincs vége mindennek, bátorságot ad és ráébreszt, hogy az életnél is fontosabb, hogy egymást szeretve éljünk – mondta karácsony alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A legmagasabb rangú magyar katolikus egyházi vezető szerint a keresztény ember reményének, bizalmának és bátorságának forrása az emberszerető, gyermekké lett Isten megjelenése a világban.

Isten nemcsak közénk lépett, hanem magzat, gyermek lett értünk. Vállalt minden veszélyt, ami egy felnövekvő gyermekre leselkedett

-– mondta Erdő Péter, hozzátéve: Jézus korában is voltak járványok, betegségek, ráadásul jóval kevesebb védekezőeszköz, gyógyszer volt az emberek kezében. Hozzátette: a járvány miatti korlátozások után nem lett kevesebb ember a templomokban, sőt -– legalábbis a fővárosban – sok helyen emelkedett a hívek száma.

„A keresztény ünnepek természete, hogy minél nehezebbek a külső körülmények, annál inkább át lehet élni a lényegüket” – üzente Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, volt emberi erőforrások minisztere.

A református egyházvezető szerint ha van a hitünkkel összefüggő tanulsága a világjárványnak, az az a felismerés, hogy „nem élhetünk úgy tovább, ahogy eddig éltünk”.

Ez a járvány nem egy természeti katasztrófa, egy földrengés vagy egy vulkánkitörés, amiről azt mondhatja az ember, hogy nem tehet róla. A koronavírus-járvány összefügg a határokat nem tisztelő, mindent mindennel összekeverő globális tendenciákkal, hiszen ezek eredménye, hogy a járvány nem lokális, hanem az egész világot sújtja. Mi pedig kaptunk egy esélyt, hogy tanuljunk ebből.

– tette hozzá Balog Zoltán.

„A legnagyobb mélységben is ott van a vigasztaló Isten, és olykor mélyre kell zuhanni ahhoz, hogy "értékelni tudjuk a magasságból érkező fényt” – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Fabiny szerint olyan, főként fiatalabb emberek jelentek meg a templomokban a koronavírus-járvány idején, akik a korlátozások idején felélénkülő, online egyházi jelenlét miatt találtak rá az evangélikus egyházra.

Jó tudni, hogy ők a régi híveknél kritikusabbak, és ahogy az interneten megszokták, hogy egy kattintással ott tudják hagyni az istentiszteletet, a templomba sem fognak visszatérni, ha ott csalódás éri őket.

– fogalmazott Fabiny Tamás.

Nyitókép: Horváth Zoltán plébános beszél a Makám együttes adventi koncertje előtt a budapesti Avalai Szent Teréz-templomban 2021. december 18-án. – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#egyházak#erdő péter#fabiny tamás#balog zoltán#katolikus#református#evangélikus

Címlapról ajánljuk