Belföld

Vitatja Vitézy Dávid a BKK tervét a jegyautomaták leszereléséről

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 19:00

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szerint elhanyagolható, amit megspórolnak ezzel, miközben az alacsonyabb bevételt kockáztatják. 

A leszerelt jegyautomaták miatt bonyolódott vitába Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a Budapesti Közlekedési Központtal – írta meg a Telex. Vitézy, aki korábban a BKK vezérigazgatója is volt, úgy véli, nem jó ötlet, hogy spórolásra hivatkozva szerelnek le jegyautomatákat, mert a BKK bevételeinek nagy részét ezekből érkezik.

A BKK ugyanakkor közölte: folyamatosan figyelik az automaták kihasználtságát, látják, hogy mely készülékek üzemeltetéséért fizetnek feleslegesen a budapestiek. Szerintük vannak olyan helyszínek, ahol az öt egymás mellett álló, közepesen kihasznált automata forgalmát három jobban kihasznált automatával is biztosítani lehetett. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az automaták értékesítési forgalma csökken, 2019-hez képest idén közel negyven százalékkal mérséklődik. Mindezzel összhangban a BKK bővíti a mobiljegyként elérhető termékeinek körét, és a Futár applikációban is elérhető lesz a mobiljegyvásárlás.

A BKK a közleményben azt is írta: „nem először történik, hogy Vitézy Dávid és más fideszesek az általuk kötött rossz szerződésekhez ragaszkodnak, és ezért támadják a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztését”. A központ szerint jobb és olcsóbb szerződéseket kötnek, a korábbi 733 millió helyett 516 millió forint lesz a jegyautomaták üzemeltetési díja.

Vitézy Dávid minderre úgy reagált, hogy legfeljebb 84 millió forint éves megtakarítás származik a leszerelt automatákból, ami a BKK teljes, 200 milliárd forintos működési költségvetésének 0,04 százaléka. Szerinte a múltbéli adatokból azt is pontosan lehet tudni, hogy a kevesebb jegyvásárlási lehetőség kevesebb bevételt fog hozni.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#bkk#jegyautomata#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk