Belföld

„Mentő hozza őket” – rengeteg gyerek kerül pszichiátriára az iskolakezdés óta

rtl.hurtl.hu

2021. december 16. 12:22

November végén megtelt a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. A Vadaskert Alapítvány igazgatója a Reggeliben beszélt arról, miért érkezik rengeteg önsértő gyerek az intézménybe. Magyarországon nincs elég szakember a pszichés betegségekkel küzdő gyerekek ellátására.

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia november végén jelezte, hogy az intézmény megtelt, miután a járványt megelőző őszi időszakhoz képest 40 százalékkal emelkedett a kezelést igénylő esetek száma. Idén ősszel majdnem kétezer esetet fogadtak, és bár már tavaly is érezni lehetett a járvány negatív hatását, az idei ősz kezdete minden korábbi rekordot megdöntött.

Dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány igazgatója a csütörtöki Reggeliben elmondta, hogy szeptember óta látványosan sok gyerek került be hozzájuk.

Amióta újra beindult az iskola, nagyon megsokszorozódott a hangulati, szorongásos problémák száma és ezzel együtt az önsértéses esetek száma is az akut osztályunkon. Ez azt jelenti, hogy a mentő hozza őket.

A Vadaskert közlése szerint a szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére nőtt, de megduplázódott a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkezők száma is. 

Bár az ember azt gondolná, hogy a járvány miatt lezárások után nagy fellélelgzés, sőt öröm az iskolakezdés, amikor a gyerekek újra közösségbe kerülnek, ennek éppen az ellenkezője történt. 

Tárnok Zsanett a Reggeliben elmondta: a karantént az elején ugyan egy ideig jól kezelték a serdülők, de elmaradt a feldolgozás, a gyászfolyamat, mielőtt vissza kellett térniük a normális kerékvágásba. Úgy kellett teljesíteniük az iskolában, mintha mi sem történt volna, ugyanazokkal az elvárásokkal szembesültek, mint előtte.

 

Az iskolakezdés különösen a serdülőkorban lévő gyerekeknek okozott nehézséget, akik amúgy is normatív krízist (azaz az életszakasszal együtt járó, abból fakadó válságot) élnek át a szülőkről való leválással. Ez különösen nehéz volt a karantén idején, amikor össze volt zárva a család, de szeptemberben is nagyon megsínylették, hogy az iskolában mindent úgy kell csinálni, mint előtte. Nem voltak felkészülve az ezzel járó feszültségre és stresszre – közölte Tárnok.

A sok akut eset miatt még az intézmény működését is át kellett alakítani, és növelni kellett a sürgősségi osztályon az ágyak számát – mondta el korábban Tárnok a 444-nek adott interjúban. A Vadaskert Alapítvány igazgatója hozzátette, hogy naponta áll meg náluk a mentő, de vannak éjszakák, amikor kettő-három is érkezik. 

Kevés a gyermekpszichiáter az országban

A problémát nehezíti, hogy súlyos szakemberhiány van Magyarországon. Tíz éve még a magánrendelésben dolgozó szakemberekkel együtt sem volt száz felett a gyerekpszichiáterek száma Magyarországon, és bár az utóbbi években történt némi javulás, a gyermekpszichiáter máig hiányszakmának számít – mondta el az Indexnek Hirsch Anikó gyermekpszichiáter, a Bethesda Gyermekkórház részlegvezető főorvosa.

Az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet szeptember elején közzétett kutatásából kiderült, hogy bizonyos körzetekben szinte vagy egyáltalán nincs gyermekpszichiátriai ellátás. Egy magyarországi szakember a kutatóknak elmondta, hogy volt olyan körzete, hogy háromezer gyerek tartozott hozzá.

Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke az Indexnek októberben elmondta, hogy az ország minden pontjáról érkeznek hozzá családok, gyakran azért, mert helyben nincsen gyerekpszichiátriai ellátás. Közben pedig a járvány miatt megháromszorozódott azoknak a gyermekek a száma, akik pszichés gondok miatt ellátást igényelnek.

A pszichológusok is leterheltek, és alig lehet náluk időpontot foglalni a gyerekeknek. Egy megyei jogú városban élő pszichológus elmondta, hogy telefonált neki egy szülő, akinek a 15 éves fiával voltak nagyon komoly gondok, és közölte, hogy ő már a hatodik pszichológus volt, akit hívott, de annak ellenére nem kapott senkitől időpontot, hogy fizetni is akart a szolgáltatásért – olvasható az UNICEF és a Publicus Intézet kutatásában.

A Vadaskert szakambulanciáján december elején ötszáz gyerek várt arra, hogy időpontot kapjon, és olyan hatalmas a terhelés, hogy magánrendelésre is csak február-márciusra van időpont – mondta el Tárnok a 444-nek.

#Belföld#járvány#gyermekpszichológus#mentális egészség#gyermekek#iskola#iskolakezdés#egészségügy#dr tárnok zsanett

Címlapról ajánljuk