Baleset-bűnügy

A TEK ment a 15 éves érdi tiktokkerért, aki magyar muszlimokat fenyegetett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 2. 14:30

Arról posztolt videót, hogy meg akar támadni egy mecsetet.

Egy magyarországi mecset ellen tervezett támadást egy 15 éves érdi fiú, közölte csütörtökön a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A Terrorelhárító Központot (TEK) egyik külföldi partnerszolgálata értesítette április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarország területén egy mecset elleni támadás tervéről posztolt valaki egy videómegosztón. A TikTok-ra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben a felhasználó arról tudósította követőit, hogy négyórányi autóbuszos utazása után a támadást élőben fogja közvetíteni.

A TEK felderítői pár óra alatt azonosították a felhasználót, egy 15 éves érdi fiút. A magyar tiktokkerről az is kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és a terrortámadást élőben közvetítette.

A TEK kommandósai, valamint a KR NNI nyomozói Kazincbarcikára indultak, ahová a fiú tartott egy menetrend szerinti autóbusszal. Kiderült, hogy az érdi tinédzser a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra zaklatás miatt előállították.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.  

A rendőrség a történtekkel kapcsolatban a következőkre figyelmeztette a fiatalokat:

Ezúton hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a különböző közösségi oldalakat használva legyenek figyelemmel arra, hogy könnyelmű kijelentéseiknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad.

Nyitókép: KR NNI / YouTube

#Baleset-bűnügy#érd#terrorizmus#terrorveszély#bűnügy#fenyegetőzés

Címlapról ajánljuk