Baleset-bűnügy

„A kocsiban indult ez a furcsaság” – budapesti Mekiben dolgozó 17 éves fiút zaklatott kollégája, egy 30 éves pap

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 9:20

Kiskorú zaklatása miatt indított eljárást a McDonald’s egy budapesti éttermében dolgozó pap ellen, akit korábban az egyház felfüggesztett. Áldozata egy 17 éves fiú volt.

Kiskorú zaklatása miatt indított eljárást a McDonald’s egy budapesti éttermében dolgozó pap ellen, aki egy 17 éves fiút próbált meg becserkészni – írta a 444.hu. A csak Atya néven említett férfi azután kezdett dolgozni gyorsétteremben, hogy a katolikus egyház „többszöri figyelmeztetés”, valamint „egy belső egyházi vizsgálat” után, egyházfegyelmi vétség miatt „eltiltotta a papi hatalom és funkció gyakorlásától” – írta a lap.

A Kaposvári Egyházmegye a 444.hu megkeresésére azt nem árulta el, hogy a papot miért függesztették fel. A lap ugyanakkor hozzátette, hogy az eljáró vatikáni hivatal megnevezése, a szigorú titoktartás és a kiszabott büntetés nagysága alapján meglepő lenne, ha az ügy nem kapcsolódna kiskorúakhoz.

Pucér videóhívás éjszaka

A 444.hu-nak az Atya áldozata mesélte el, hogyan zajlott a zaklatás. A Balázs álnéven nyilatkozó fiú a lapnak elmondta, hogy egy hete dolgozott az étteremben, amikor a mindenki által csak Atya becenéven ismert, a 30-as évei közepén járó férfi elhívta őt és egy másik fiatal fiút bulizni egy Budapesthez közeli városba, ahol öten iszogattak egy lakásban. Kivéve az Atyát, aki mindenkit hazafuvarozott.

Balázst hagyta utoljára, aki később az esetről szóló jegyzőkönyvbe azt mondta, hogy „a kocsiban indult a furcsaság”. Az Atya „elmondta nekem, hogy a nemi szerve merevedett állapotban van”, amire a fiú kitérő válaszokat adott, mert nem akart még jobban kellemetlen helyzetbe kerülni.

Ezután a férfi megpróbálta behálózni, becserkészni a fiút, azaz azt csinálta, amire a szakirodalomban az angol „grooming” kifejezést használják. Ez az, amikor egy felnőtt azért férkőzik egy gyerek közelébe, hogy valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá.

A McDonald’s belső vizsgálata során tett vallomásában a fiú elmondta, hogy a férfi szexuális jellegű dolgokat mondott neki, mint például, hogy „áll a nemiszerve, hányszor elégítette ki magát előző este stb.”. Majd, miután ismerősök lettek a Facebookon, a Messengeren kezdett el írogatni neki hasonló üzeneteket, és hívogatni kezdte, jellemzően éjfél után.

A fiú az egyik ilyen videóhívás után tett panaszt a férfi ellen a McDonald’s jogi osztályánál. A hívás alatt az Atya meztelenül feküdt az ágyban, és megmutatta a fiúnak, hogyan végez éppen önkielégítést.

A lap cikke szerint a McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. gyorsan kivizsgálta az ügyet, de annak eredményéről csak annyit közöltek a fiú megkeresésére, hogy befejezték a bejelentésének a kivizsgálását, és hozzátették, hogy „a bejelentett személy már nem dolgozik a társaságunknál, a munkaviszonya időközben megszűnt.”

Az esettel kapcsolatban a 444.hu megkereste a céget, de válaszlevelükből az nem derült ki, hogy értesítették-e a hatóságokat, hogyan zajlott a vizsgálat, és a férfit kirúgták-e, magától ment el, vagy közös megegyezéssel.

Erre nincsenek törvények

A lap az esettel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar jogrend nem tudja kezelni azt a jelenséget, ami Balázzsal történt, vagyis a groomingot, az ugyanis Magyarországon nem számít bűncselekménynek. Ezzel a cégek és nevelőintézetek olyan gyermekvédelmi útmutatók bevezetésével küzdhetnének, amit Lengyelországban vezetett be a konzervatív kormány, a konzervatív püspökök támogatásával – írta a lap. 

A 444.hu felhívta az Atyát is, de a férfi lerakta a telefont, és nem válaszolt a további megkeresésekre. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Baleset-bűnügy#mcdonald's#pap#zaklatás#kiskorú#grooming

Címlapról ajánljuk