Baleset-bűnügy

Hableány-katasztrófa: csaknem 2 milliárd forint kártérítést ítéltek meg az 5 túlélőnek első fokon

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 10:13

A Hableány hajó katasztrófája mintegy öt évvel ezelőtt történt, amikor összeütközött a Viking Sigyn nevű szállodahajóval. Az öt dél-koreai túlélő és az utazásukat szervező dél-koreai cég milliárdos kártérítést követel, és nem csak a Viking tulajdonosától.

Elsőfokon 1 milliárd 827 millió forintot kell a hajótársaságoknak kifizetni a Viking baleset 5 túlélőjének és a többiek családjának. Erről döntött a bíróság szerdán. A Hableány nevű turistahajó csaknem öt évvel ezelőtti balesetében elhunytak dél-koreai hozzátartozói, illetve az áldozatok utazását szervező szintén dél-koreai iroda eredetileg összesen 4,3 milliárd forintos sérelemdíj megfizetését kérte a történteket okozó szállodahajó, a Viking Sigyn norvég tulajdonosától, valamint a Hableányt üzemeltető magyar cégtől. Ebből talált jogosnak 1,8 milliárd forintot a bíróság, amit a Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek 15 napon belül kell átutalnia, viszont mivel az ítélet nem jogerős, ezért ezt egyelőre nem kell még kifizetnie a cégeknek. 

A tulélők fejenként 5 millió forintot kaphatnak. Az áldozatok családtagjainak ítélték a legtöbb pénzt, minél nagyobb volt a család, annál többet. A legnagyobb kártérítést eredetileg 40 millió forint lett volna, de az inláció miatt ezt végül 80 millióra emelték. 


A Hableány turistahajót 2019. május 29-én este hátulról nagy sebességgel legázolta a Dunán a Viking Sigyn nevű 135 méter hosszú svájci szállodahajó. Az ütközés Budapesten, a Margit híd alatt történt. A Hableányon összesen 35 ember tartózkodott, a kétfős magyar legénység és egy 33 fős dél-koreai turistacsoport. Az ütközés hatására a turistahajó mintegy 7 másodperc alatt felborult és elsüllyedt. A tragédiát mindössze öten élték túl, egy embert eltűntként tartanak számon.

A Viking Sigyn kapitányát tavaly ősszel öt és fél év fogházra ítélték, szintén elsőfokon. Erről a Fókusz is készített riportot. 


Nyitókép: A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru félig kiemelte a Dunából a Margit hídnál 2019. június 11-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Baleset-bűnügy#hableány#katasztrófa#margit híd#kártérítés

Címlapról ajánljuk