Baleset-bűnügy

Terrortámadás érte az isztambuli bíróságot, öten megsérültek

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 13:17

A lövöldözésben hat ember, köztük három rendőr megsebesült. Az elkövetők szélsőbaloldali terroristák voltak, velük a biztonsági őrök végeztek.

Hat ember, köztük három rendőr megsérült egy lövöldözésben kedden a legnagyobb isztambuli bíróság épülete előtt. A török belügyminisztérium terrorcselekménynek minősítette a támadást, a két merénylővel végeztek a biztonsági erők – adta hírül az MTI.

A török tárca tájékoztatása szerint a lövöldözés késő délelőtt történt. Azt közölték, hogy egy férfi és egy nő támadást kísérelt meg egy ellenőrzőpont ellen az isztambuli Igazságügyi Palota előtt. A CNN Türk hírtévé felvételén látni lehetett, amint pánikba esett emberek szaladnak be a bírósági épületbe, miközben kívülről lövések hallatszanak.

A sebesült rendőröket Ali Yerlikaya belügyminiszter hősöknek nevezte, a közlés szerint a terrortámadást a DHKP-C nevű szélsőbaloldali csoport követte el. Törökország nyugati partnereivel együtt terrorszervezetként tartja nyilván a fegyveres csoportot, amely a múltban több merényletet is elkövetett.  Az Egyesült Államok 2014-ben hárommillió dollárt ajánlott fel a csoport vezetőinek elfogásáért.

A caglayani Igazságügyi Palota, amely 2011-es átadásakor Európa legnagyobb bírósági épületének számított, és ahol a súlyos bűncselekmények, köztük a terrortámadások pereit tárgyalják, nem először vált fegyveres támadás célpontjává. 2015-ben például az épületben lévő irodájában megöltek egy ügyészt, akit DHKP-C túszul ejtett.

A rendőrség igazságügyi szakértői vizsgálódnak a lövöldözés után az isztambuli Caglayan bíróság előtt Törökországban, 2024. február 6-án. Fotó: Murad Sezer / Reuters

 

#Baleset-bűnügy#isztambul#bíróság#terrorcselekmény#lövöldözés#szélsőbaloldal#terroristák#sérültek#törökország

Címlapról ajánljuk