Baleset-bűnügy

„Meghalt, de már jobban van” – elfogták a halottá nyilvánított érdi informatikust, aki nem akart börtönbe menni

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 17. 8:16

L. Gábort 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélték közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt, de ő nem akart börtönbe menni, inkább elintézte halottá nyílvánítását. Terve kudarcot vallott.

2023. december 6-án egy érdi szupermarket parkolójában elfogták a 47 éves L. Gábort, akit 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélt első fokon a Nyíregyházi Törvényszék közokirat-hamisítás, csalás és pénzmosás miatt, írja a Zsaru Magazin a police.hu-n.

Az érdi informatikus büntetőügye másodfokon Debrecenben folytatódott volna, de tárgyalás már nem volt, mivel a fellebbviteli eljárást 2023. április 19-én megszüntették a vádlott halála miatt.

A bíróságra egy olyan halotti anyakönyvi kivonatot adtak be, amelyet egy ausztriai dokumentum hiteles fordítása alapján állítottak ki: eszerint L. Gábor 2022. november 29-én Klagenfurtban elhunyt.

Az első fokon eljáró, nyíregyházi bírónő azonban gyanút fogott, és hivatalos tájékoztatást kért az osztrák hatóságoktól. Ekkor derült ki, hogy nem történt ilyen haláleset Ausztria területén.

Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság kezdett nyomozni. A rendőrök arra jutottak, hogy L. Gábor Ausztriában bújkál. Az „elhunyt” három gyereket és egy élettársat hagyott maga után, a nő időközben kezdeményezte, hogy a férfi neve és fényképe kerüljön le a police.hu körözési toplistájáról, sőt, még panaszt is tett a rendőrökre, amiért elhunyt párját keresik.

Telefonja buktatta le

Az, hogy még életben van, akkor vált egyértelművé, amikor a nyomozók kiderítették, hogy felhívta telefonon a háziorvosát, és beszélt egy érdi ügyvédnővel is, aki korábban egy gyermekelhelyezési perben képviselte őt.

A férfi telefonjának helyzetadatait figyelve észlelték a rendőrök, hogy L. Gábor elhagyta Ausztriát és Érdre érkezett. A forgalomfigyelő kamerák felvételei alapján beazonosították autóját, és egy szupermarket parkolójában el is fogták.

Kihallgatásán L. Gábor azt mondta hogy az ausztriai halotti anyakönyvi kivonatot a dark webről rendelte, és 1500 euró értékben kriptovalutával fizetett érte. A gond csak az volt, hogy a dokumentumon szereplő időpontban már rég nem praktizált a dokumentumot állítólag kibocsátó anyakönyvvezető.

A hamisítványt L. Gábor egyik budapesti barátja fordíttatta magyarra, és a kormányhivatalnak is ő nyújtotta be.

L. Gábor elfogása után a Fővárosi Kormányhivatal visszahelyezte L. Gábort a közhiteles anyakönyvi nyilvántartásba, magyarul az „élők sorába” A férfi jelenleg letartóztatásban várja büntetőperének folytatását másodfokon, ráadásképp közokirat-hamisítás miatt is felelnie kell.

Huszonhárom éve szolgálok rendőrként, ebből 19 esztendeje vagyok nyomozó, de ez volt az első ügyem, amelyben halott után kutattam, és életben találtam. Illetve, ahogy a kollegáknak mondtam, meghalt, de már jobban van

– mondta Nagy Gábor alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztály kiemelt főnyomozója.

Nyitókép: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság

#Baleset-bűnügy#bűnügy#érd#informatikus#halotti bizonyítvány#közokirat-hamisítás

Címlapról ajánljuk