Baleset-bűnügy

Egyre biztonságosabb a légiközlekedés

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 2. 14:20

2023-ban mindössze 80 ember vesztette életét utasszállító repülőgépet ért balesetben.

Tavaly 80 ember vesztette életét utasszállító repülőgépet érő balesetben, amiből arra lehet következtetni a korábbi adatokkal összevetve, hogy a légiközlekedés egyre biztonságosabb – közölte kedden a német légiközlekedési vállalatok szövetsége (BDL).

A szövetség közleménye ugyan éppen a japán repülőgép balesete napján jelent meg, de az adatok 2023-ról szólnak. Eszerint 1970 óta tavaly volt a második legkevesebb halálos áldozatuk a légi baleseteknek. A statisztikában számba vett utasszállítókban legalább 14 ülőhely volt, írja az MTI.

A BDL adatai még inkább figyelemre méltók az ENSZ Nemzetközi Polgári Repülési Szervezete (ICAO) által kiadott összesítés ismeretében, amely szerint tavaly 4,5 milliárd légiutat értékesítettek világszerte. Ez tizennégyszer annyi, mint az 1970-es adat, miközben akkor sokkal többen vesztették életüket repülőgép-balesetben, mint tavaly. Még a '90-es években is a legtöbb évben több mint ezer ember halt meg évente repülőgép-balesetben. A BDL ebből azt a következtetést vonta le, hogy a repülés az elmúlt 50 év során rendkívül biztonságossá vált.

Egyre biztonságosabb a légiközlekedés
A halálos áldozatok számának csökkenése és az utasforgalom volumenének növekedése 1970 és 2023 között (Grafikon: BDL /ICAO)

A BDL adatai kizárólag a nagyobb utasszállító gépekre vonatkoznak, sem az áruszállító gépek, sem a kisebb utasszállítók, sem a katonai gépek statisztikáit nem tartalmazzák. De tavaly teherszállító gépet ért balesetben nem is halt meg senki, és sem az Egyesült Államokban sem az Európai Unió területén nem volt halálos áldozata utasszállító repülőgépet ért balesetnek.

2023 legtöbb halálos áldozattal járó légikatasztrófája január 23-án történt Nepálban: egy ATR-72-es típusú gép a pokharai nemzetközi repülőtérre tartva a földbe csapódott. A balesetben a gépen utazó összes ember – 68 utas és a személyzet négy tagja – is életét vesztette. A vizsgálat kiderítette: a pilóták hihetetlen hibája okozta a balesetet.

Nyitókép: Richard Baker / In Pictures via Getty Images

#Baleset-bűnügy#repülőgép-szerencsétlenség#statisztika#biztonság#légiközlekedés

Címlapról ajánljuk