Baleset-bűnügy

Az egyik legveszélyesebb ázsiai étellel próbálkozott, belehalt a 82 éves férfi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 26. 17:57

A szannakdzsi az ázsiai konyha egyik legveszélyesebb fogása: a még mozgó polipkarok képesek a torokban megtapadni és végzetes fulladást okozni. 

Életét vesztette evés közben egy 82 éves koreai férfi Kvangdzsuban, Dél-Korea hatodik legnagyobb városában, jelentette a The Korea Herald.

Az idős férfi az ázsiai konyha egyik legveszélyesebb fogásával, a szannakdzsival (san-nakji) próbálkozott. A dél-koreai ételkülönlegesség polipból készül: a hosszúkarú polip (Octopus minor) levágott karjait nyersen, némi sóval és szezámolajjal kínálják.

Bár az állatot megölik, mielőtt a fogást elkészítik, a levágott karokban az idegek képesek tovább élni és működni. Ez azzal jár, hogy a tapadókorongok még sokáig kifejtik szívóhatásukat, és könnyen hozzátapadnak bármihez.

A legtöbb incidens ebből adódik: ha valaki nem rágja meg eléggé a falatot, akkor a polipkarok megtapadhatnak a torkán, és ez fulladáshoz vezethet.


A kvangdzsui mentőket hétfőn dél körül riasztották azzal, hogy rosszul van egy 82 éves férfi, aki szannakdzsit evett. Az elsősegélynyújtók nem tudták újraéleszteni a férfit, aki később a helyi kórházban életét vesztette.

A szöuli tűzoltó- és katasztrófavédelmi központ adatai szerint 2007 és 2012 között három ember halt meg ugyanilyen módon. 2013-ban további két hasonló halálesetet jegyeztek fel, míg 2019-ben is volt egy ilyen halálos incidens.

Aki szannakdzsi fogyasztására vetemedik, annak azt szokták tanácsolni, hogy a csápokat vágja kisebb darabokra, és ne igyon sok alkohol evés előtt, mert a részegség növeli a fulladás kockázatát.

Nyitókép: Vince Talotta/Toronto Star via Getty Images

#Baleset-bűnügy#baleset#szannakdzsi#dél-korea#polip#fulladás#étel#gasztronómia

Címlapról ajánljuk