Baleset-bűnügy

Több tucat grönlandi nő perli az államot, mert a tudtukon kívül helyeztek fel nekik spirált

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 14:59

Az orvosok csökkenteni akarták a népességet, így rövidebb-hosszabb időre sterilizálták a nőket. 

Egy 67 nőből álló grönlandi csoport beperelte a dán államot, mert azt állítják, hogy 1966 és 1970 között a beleegyezésük és a tudtuk nélkül helyeztek fel nekik spirált – írja a Guardian.

Mintegy 4500 olyan nő lehet, akikbe a dán orvosok a grönlandi népesség csökkentésére tett kísérletükben spirált ültettek. A nők közül néhányan 13 évesen voltak, amikor a beültetés történt. (Dánia földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik).

A nők mindegyike 300 000 dán koronára (több mint 15 millió forintra) perli az államot, amiért szerintük „jogsértés” történt, és az súlyos következményekkel járt az életükre nézve. Naja Lyberth, aki hat évvel ezelőtt elsőként lépett a nyilvánosság elé azzal, hogy tinédzserként egy iskolai orvos spirált helyezett fel neki, azzal vádolta az államot, hogy előre kitervelten sterilizálták. 

„A tudtunk nélkül ültettek be spirált, és így rövidebb-hosszabb időn keresztül sterilizáltak minket” – mondta a pszichológus és nőjogi aktivista a dán DR műsorszolgáltatónak. Elmondása szerint az utókezelés is nagyon rossz volt, így sokan súlyos fájdalmakkal küszködtek, néhányan pedig terméketlenek maradtak.

„Sokan közülünk fájdalom, belső vérzés és hasi fertőzések miatt kerültek kórházba, de ezt nem vették komolyan. Többeknél ez azzal végződött, hogy eltávolították a méhüket, vagy egyéb okok miatt nem lehetett gyerekük" – magyarázta. A Guardian szerint noha Lyberth nyilvánosan osztotta meg a történetét, több évbe telt, mire a botrányra felfigyeltek Dániában. 

Csak a dán közszolgálati műsorszolgáltató podcast-sorozatának megjelenése után kezdett politikai teret nyerni az ügy.

Az év elején a dán állam és a Naalakkersuisut, a grönlandi kormány vizsgálatot indított az 1960 és 1991 között Grönlandon folytatott terhességmegelőzési módszerek ügyében. A vizsgálat eredményéről 2025 májusában kell beszámolni. 

Sophie Løhde, Dánia egészségügyi és belügyminisztere a DR-nek nyilatkozva elmondta: „Ez egy mélységesen szomorú eset, a nők történetei pedig nagy hatással vannak rám. Fontos, hogy a végére járjunk a történteknek, ezért egy bizottság jelenleg pártatlan vizsgálatot folytat”.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#dánia#grönland#per#fogamzásgátlás#kényszersterilizálás#Spirál#népesség#orvosok#bíróság#terhesség

Címlapról ajánljuk