Baleset-bűnügy

Hat nő rekedt egy hűtőkamionban, a BBC segített kimenteni őket

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 28. 21:34

A migránsoknak sikerült kapcsolatba lépnie a BBC egyik riporterével.

Hat nőt mentettek ki egy hűtőkamion hátuljából Franciaországban, miután a BBC riporterének küldött pánikba esett üzenet egy őrült, határokon átnyúló keresésbe torkollott.

A négy vietnami és két iraki nő abban a reményben töltött több mint 10 órát egy szűk hűtőkamionban, banános dobozokkal körülvéve, hogy eljutnak az Egyesült Királyságba vagy Írországba. 

Észrevették azonban, hogy a teherautó az ellenkező irányba tart, és pánikba estek. A hőmérséklet az apró fülkében nagyon lezuhant, az egyik nőnek pedig sikerült elérnie a BBC egyik londoni riporterét. 

A nő azt írta szerdán Khue B Luu riporternek, hogy nagyon hideg van, a teherautó ajtaját pedig vasrúddal zárták le, azaz csapdában vannak. A nők rövid videókat is küldtek a riporternek, és meg tudták osztani vele a GPS-helyzetüket, amiből kiderült, hogy a teherautó az E15-ös autópályán, a Lyontól északra fekvő Dracé közelében volt.

Luu azonnal akcióba lendült, és üzenetet küldött franciaországi kollégáinak. Egyikük felvette a kapcsolatot a teherautó tartózkodási helyéhez legközelebbi rendőrőrssel, és elküldte a Luu által összegyűjtött összes adatot. Miközben aggódva várták a rendőrség beavatkozását, Luu tovább követte a járművet.

A nő emlékezett rá, hogy 2019-ben 39 vietnami állampolgár halt meg egy teherautóban, Essexben, ez a tragédia pedig rávilágított arra, hogy milyen veszélyekkel szembesülnek a jobb életet kereső migránsok az Egyesült Királyságban.

Egy idő után megszakadt a helymegosztás, de a nő továbbra is sms-eket küldött, amelyben leírta, hogy fuldokolnak. Luu próbálta megnyugtatni őket, kérte, hogy ne beszéljenek, spóroljanak a levegővel, és emlékeztette őket, hogy a rendőrség már úton van.


Nem sokkal később a francia rendőrség közölte, hogy sikerült feltartóztatniuk a teherautót. A sofőrt letartóztatták, és emberkereskedelem gyanúja miatt nyomozást indítottak ellene.

Luu továbbra is sms-eket küldött a nőnek, de azt egy ponton túl már nem nyitották meg, így úgy vélte, a rendőrség elkobozhatta a telefonokat. Órákkal később egy francia ügyész közölte, hogy a jármű Litvániából származik. A teherautóból kimentett hat nő között volt egy kiskorú is.

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#bbc#kamion#franciaország#migránsok#riporter#rendőrség#emberkereskedelem

Címlapról ajánljuk