Baleset-bűnügy

Hagyta meghalni fiát egy baranyai nő

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 13:42

Emberölés miatt ítéltek el egy baranyai nőt, aki napokon át nem segített fián, miután a férfi leesett a kanapéról, és nem tudott felállni. 

Emberölésben találtak bűnösnek egy 77 éves baranyai nőt, aki hagyta meghalni fiát. Fél évig tartó börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását egy évre felfüggesztették – írta az MTI. A nő első fokon még csak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt felelt, de azt most jogerősen emberölésre változtatták.

Az eset két évvel ezelőtt történt. A Pécsi Ítélőtábla közlése szerint a nő és fia egy romos házban éltek Baranya megye egyik falujában. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt, de a fiú többet ivott: naponta küldte anyját italért, ha pedig a nő nem hozott, szidalmazta, néha meg is verte őt.

A rendkívül rossz egészségi állapotban lévő, de minden segítséget elutasító férfi 2021 novemberében egy este leesett a heverőről, és ittassága, valamint gyenge fizikuma miatt nem tudott önerőből felállni.

A vádlott az egyik szomszédjához fordult segítségért, aki viszont nem tudott segíteni, ezért a másik szomszédhoz irányította anyját, oda azonban a nő már nem ment át. Fiát megkérdezte, hívjon-e segítséget, ő viszont ezt megtiltotta, helyette elküldte anyját borért.

A vádlott nem értesítette a mentőket, nem hívott orvosi segítséget, és mástól sem kért segítséget. A férfi így a fűtetlen szoba padlóján feküdt. Az anya két nap után vette észre, hogy meghalt.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat első fokon gondatlanságból elkövetett emberölés miatt hat hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A másodfokon eljáró táblabíróság annyiban súlyosbította a büntetést, hogy emberölésre minősítette át a nő cselekedetét, és a szabadságvesztést börtönben rendelte el. A próbaidőt ugyanakkor egy évre enyhítették.

Az ítélet jogerős.

Nyitókép: rtl.hu

 

#Baleset-bűnügy#anya#fia#alkohol#bíróság#segítségnyújtás

Címlapról ajánljuk