Baleset-bűnügy

Épp több szászezer forintot vett fel a csaló, amikor elfogták Debrecenben

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 21. 12:30

Egy ismert csomagküldőszolgáltatás nevében küldött embereknek SMS-t, egy linkkel. Ha rákattintottak, minden bankkártya adatukat meg tudta szerezni. 

Letartóztattak egy 19 éves, ukrán állampolgárságú férfit Debrecenben, aki épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forint készpénzt egyik áldozata bankszámlájáról 2023. augusztus 16-án, amikor a rendőrök elfogták. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a csaló a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött embereknek SMS-t egy olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártya adata hozzáférhetővé válik.

A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt. Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie.

Így kerülheti el, hogy áldozat legyen

Amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS-e, gondolja végig, hogy rendelt-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban vár-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissa meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, akitől a megrendelt terméket várja!

Amennyiben nem adott le rendelést, úgy törölje az üzenetet, és semmiképpen se kattintson az abban szereplő linkre! Ha figyelmetlenségből mégis telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását az adatainak megőrzése érdekében.

Nyitókép: police.hu

#Baleset-bűnügy#csaló#elfogás#letartóztatás

Címlapról ajánljuk