Baleset-bűnügy

Van olyan kórház, ahová évente harminc gyerek kerül, akik elemet nyeltek le

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 15. 18:59

Korábban arról írtunk, hogy egy egyéves magyar kislányt mélyaltatásban tartanak, mert lenyelt egy elemet.

Évente harminc gyerek kerül a pozsonyi kórházba azért, mert gombelemet nyelt le, írja a Paraméter. Jaroslav Bibza, a Comenius Egyetem Orvosi Kara gyermeksebészeti klinikájának munkatársa arról beszélt: főként a két és öt év közötti gyerekek kerülnek emiatt kórházba.

Azt mondta: „A gombelemeket gyakran használják a háztartásokban, például egyes játékokban is, a gyerekek pedig általában könnyen hozzáférhetnek ezekhez anélkül, hogy a szülő észrevenné. Ha a gyerek lenyel egy ilyen elemet, az súlyos sérüléseket okozhat az emésztőrendszer felső traktusában, különösen a nyelőcsőben és a gyomorban”.

A nyelőcső akár át is lyukadhat, károsodhat az aorta fala, ami súlyos vérzéshez vezethet, akár el is vérezhet a gyerek. „Ha a gyerek lenyelt egy gombelemet, azonnal be kell avatkozni, mert percek alatt elvérezhet” – figyelmezetett.

Korábban arról írtunk: mélyaltatásban tartják egy németországi kórházban azt az egyéves magyar kislányt, aki lenyelt egy elemet. Az orvosok több mint egy hétig nem jöttek rá, hogy a kis Lara miért nem kap levegőt.

Nyitókép: Getty Images

#Baleset-bűnügy#elem#gyerek#lenyel#kórház#altatás#pozsony

Címlapról ajánljuk