Baleset-bűnügy

Egyenesen a börtönbe vitték a Dominikán elfogott „debreceni csalókirálynőt”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 18. 8:30

A 2012 óta szökésben lévő, Punte Cana városában őrizetbe vett 43 éves D. Andrea gépe péntek délután landolt Ferihegyen.

Megkezdte 15 éves börtönbüntetése letöltését a „debreceni csalókirálynő” közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden. A 43 éves magyar nőt a Dominikai Köztársaságban fogták el 2023. március 26-án. D. Andreát pénzmosás, csalás és költségvetési csalás miatt több mint 15 év szabadságvesztésre ítélte korábban a bíróság.

D. Andrea a 2000-es években különböző csalások révén több száz millió forintra tett szert. 2012 tavaszán nyomtalanul eltűnt, és ezzel Európa egyik legkeresettebb bűnözőjévé vált. Különböző ügyeiben az ítéleteket távollétében hozták meg vele szemben. Nemcsak a hazai körözési toplistán szerepelt, hanem az EU Most Wanted oldalán is előkelő helyet foglalt el.

Mint kiderült, D. Andrea új életet kezdett Dominikán, ahol párra talált, és gyermeket szült. A rendőrök azonban több mint tíz év elteltével nyomára bukkantak, és három hete Punte Cana városában, a tengerparton elfogták.            

A műveletet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Osztálya indította el, miután a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Iroda segítségével felvette a kapcsolatot a német Szövetségi Bűnügyi Hivatallal, valamint az Amerikai Egyesült Államok Marshal szolgálatával, akik közvetítő szerepet játszottak a magyar és a dominikai hatóságok között.


A nemzetközi összefogásnak köszönhetően elfogott nőt letartóztatták, majd Spanyolországba szállították. 2023. április 14-én hozták haza egy délutáni Lufthansa járattal. D. Andrea gépe a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren landolt, ahonnan a nőt egyből a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították, hogy megkezdje a rá kiszabott jogerős börtönbüntetésének letöltését.

Nyitókép: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda / police.hu

#Baleset-bűnügy#bűnügy#d. andrea#debreceni csalókirálynő#elfogás#interpol#nemzetközi körözés#dominikai köztársaság#hazahozták

Címlapról ajánljuk