Baleset-bűnügy

Illegális adatkereskedő áruházat kapcsoltak le globális rendőrségi razziában

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 15:42

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) szerint világszerte mintegy kétmillió áldozata lehetett az oldalnak, ahol bejelentkezési azonosítókat, böngésző előzményeket és IP-címeket is árultak. 

Globális rendőrségi akció keretében kapcsolták le a világ egyik legnagyobb, illegális online adatkereskedelemmel foglalkozó oldalát – írja a BBC.

A kedden hajnalban kezdődő összehangolt razziában 17 ország bűnüldöző szervei vettek részt. A Genesis Market online bejelentkezési azonosítókat, böngésző előzményeket, cookie-ka, IP-címeket és a felhasználók tartózkodási adatait értékesítette online. Szerdára elérhetetlenné vált az illegális adatbolt hivatalos oldala is.

Az áruházban többek között a Facebook, a PayPal, a Netflix, az Amazon, az eBay, az Uber és az Airbnb oldalaihoz tartozó felhasználók adatait árulták.

A 2017-ben létrehozott szolgáltatás nevetségesen felhasználóbarát volt, gyakorlatilag percek alatt lehetett elkövetni kiberbűncselekményeket. Ráadásul nem csak dark web mélyén, hanem a bárki számára könnyen hozzáférhető hagyományos neten is működött. Már kevesebb mint 1 dollárért is meg lehetett venni bizonyos azonosítókat.

A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) szerint világszerte mintegy kétmillió áldozata lehetett az oldalnak, ami összesen 80 millió hitelesítő adatlapot és „digitális ujjlenyomatot” kínált eladásra.

Vállalkozások adatait is értékesítették a weboldalon, ami megkönnyítette az online csalásokat, a mobiltelefonszámok feltörését és a zsarolóvírusos támadásokat világszerte. Az NCA nyomozói hozzátették, a razzia során világszerte mintegy 200 házkutatást tartottak, valamint 120 embert tartóztattak le. 

A holland rendőrség időközben elindított egy ellenőrző portált a honlapján, ahol a lakosság megnézheti, érintettek-e az adatlopásban. Szakértők szerint a baj elkerülhető, ha a felhasználók naprakészen tartják az operációs rendszereiket, valamint kétlépcsős azonosítást és erős jelszavakat használnak. 

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#online#csalás#kiberbűnözés#adathalászat#illegális#adat#kereskedés

Címlapról ajánljuk