Baleset-bűnügy

Öt gyereket szült, egyikkel sem törődött az alkoholista anya

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 10:50

Nem takarított, nem főzött rájuk, részegen ment az óvodába, iskoláskorú gyerekeivel semmit nem foglalkozott.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a Komáromi Járási Ügyészség azzal a nővel szemben, aki alkoholizmusa miatt mind az öt gyermeke gondozását súlyosan elhanyagolta, közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a nőnek öt gyermeke született, akiket férjével közösen, egy Kisbérhez közeli családi házban nevelt. A házastársak gyakran veszekedtek részegen, előfordult, hogy a nő eltűnt otthonról. 2019. júniusa és 2020. októbere között többször is kihívták hozzájuk a rendőröket.

A nőn teljesen eluralkodott az alkoholizmusa, gyermekei nevelési, felügyeleti és gondozási feladatait súlyosan elhanyagolta. 

Nem főzött rájuk, a lakást nem takarította, alig vásárolt nekik ennivalót. Az ötéves gyermekéért részegen ment az óvodába, kétéves gyermekét nem látta el, az iskolás korú gyermekei nevelésével nem törődött, az iskolai felszerelés, házi feladat hiányával nem foglalkozott.

A gyámhatóság próbált beavatkozni: először elrendelték a kiskorú gyermekek védelembe vételét, az anyát pedig a gyermekjóléti szolgálattal történő együttműködésre, mentálhigiénés szakemberrel való kapcsolatfelvételre kötelezték. Emellett felszólították, hogy ne igyon annyit, és orvosi, pszichológiai vizsgálatot javasoltak neki. Kérték, hogy tartson kapcsolatot gyerekei iskoláival, hogy figyeljen oda a gyermekek tanulmányi eredményeire.

Az anya azonban a gyámügyi intézkedések ellenére sem változtatott a magatartásán. 2020. augusztusának végén Dunaalmásra költözött gyerekeivel, ahol ugyanúgy ivott mint korábban, miközben gyermekeit továbbra is súlyosan elhanyagolta.

A gyámhatóság végül 2020. október 6-án az öt gyermeket nevelőszülőnél, illetve gyermekotthonban helyezte el. Az indoklás szerint az anya 

életvitele, elhanyagoló magatartása a kiskorú sértettek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette.

Az ügyészség mindezek alapján vádiratában azt indítványozta, hogy a Komáromi Járásbíróság ítélje a nőt felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint soha ne foglalkozhasson 18 év alatti gyerekekkel.

#Baleset-bűnügy#bűnügy#gyámhatóság#elhanyagolás#vádemelés#alkoholista#anya

Címlapról ajánljuk