Baleset-bűnügy

Négy ujját levágta a fűrészgéppel a 17 éves gyakornok, akit a mester egyedül hagyott a szerszámaival

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 8:29

A szakember ellen veszélyeztetés miatt emeltek vádat.

Veszélyeztetés miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy tiszakécskei asztalos ellen, mert felügyelet nélkül hagyott egy szakmai gyakorlatra hozzá beosztott 17 éves fiút, aki eközben levágta négy ujját a fűrészgéppel, írja az MTI.

Az ügyészség közölte: maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

A tiszakécskei egyéni vállalkozó szakképzési munkaszerződés alapján foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató fiút, tehát a gyakornoka volt. Az egyik hétvégén, 2022. április 23-án az asztalos azzal bízta meg a gyakornokot, hogy különböző léceket vágjon megfelelő méretre fűrészgéppel. Miután kiadta a feladatot, egyedül hagyta a műhelyben a gyakornokot.

A fiú a ráosztott munkát így önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. Mivel a megmunkálandó faanyagot szálkásnak ítélte meg, kesztyűt vett fel, amelyet fűrészgép használatakor nem viselhetett volna.

A munkafolyamat során az egyik léc a fűrészgépben megakadt. A gyakornok nem tolófával, hanem kézzel igazította meg. A kesztyű ekkor akadt be a fűrészgép alkatrészébe, ennek következtében a gép levágta a fiú jobb kezének kisujját és csonkolta további három ujjának első ujjperceit.

A közlemény szerint a vádlott a munkavédelemről szóló törvény előírásait megszegve a baleset napján nem biztosította a sértett folyamatos szakmai irányítását és felügyeletét. Nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a szabálytalan és testi épségét veszélyeztető munkavégzés balesetveszélyes, ezért következett be a baleset.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Baleset-bűnügy#asztalos#tiszacsécske

Címlapról ajánljuk