Baleset-bűnügy

Más embrióját kapta meg egy pár, évekkel később jöttek rá, hogy a fiuk nem az övék

rtl.hurtl.hu

2023. február 27. 16:45

A kórháznak kártérítést kell fizetnie, ám ez a szülőket nem vigasztalja. 

Egy elrontott megtermékenyítési eljárás során elcserélt embriót kapott egy kínai pár, és csak évekkel később jöttek rá, hogy az általuk felnevelt fiú nem az övék – írja a Mirror.

A férj, Chen Dong és felesége, Weng Lei a kelet-kínai Anhui tartományban található termékenységi klinikához fordult, miután évekig meddőségben szenvedtek, de kétségbeesetten vágytak egy gyermekre.

Nyolc évvel a baba születése után azonban a házaspár gyanút fogott, amikor a fiú egyértelműen nem hasonlított egyikükre sem 

– számolt be a helyi média.

Hogy eloszlassák a kételyeik, a szülők DNS-tesztet végeztek, amelyből kiderült, hogy a fiú nem az övék.

Az Anhui Orvosi Egyetemhez tartozó termékenységi klinika először nem volt hajlandó érdemben tárgyalni a szülőkkel, így azok beperelték az intézményt. A bírák 640 000 kínai jüan (76 880 font) kártérítést ítéltek meg a párnak, miután fény derült a kórház kaotikus embriónyilvántartására. 

Chen a bíróságon elmondta, hogy a kártérítés semmit nem jelent a számára, és már túl van azon a koron, hogy újabb gyermeket vállaljon. A kavarodás azért történhetett, mert sok embriónak ugyanazt az azonosítószámot adták meg, ráadásul a család teljes orvosi kartonja eltűnt. 

A klinika nem tudta megadni annak a párnak a nevét sem, akikhez a fiú – azaz a korábbi embrió – tartozik. A család szerette volna megtudni, hogy az ő spermájukat és petesejtjeiket felhasználták-e arra, hogy más pár számára hozzanak létre kisbabát. 

Chen kifejtette: „Tudni akarom, hogy létezik-e biológiai fiam, és szeretném megismerni a fiam biológiai szüleit, hogy baleset esetén orvosi segítséget kaphasson”. A kórház azonban azt mondta nekik, hogy csak örüljenek, hogy van egy gyermekük, legyenek „nyitottak”, és ne törődjenek azzal, hogy nem ők a fiú természetes szülei.

A párnak már van egy lánya, aki állítólag súlyos betegségben szenved, de annyira szerettek volna még egy gyermeket, hogy a nagy kockázat ellenére is végigcsinálták a termékenységi folyamatot. 

Nyitókép: Morsa Images / Getty Images

#Baleset-bűnügy#embrió#beültetés#lombik#termékenység#meddőség

Címlapról ajánljuk