Baleset-bűnügy

Instagramos influenszert kényszerített vetkőzésre egy zsaroló hacker

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 15. 13:49

A 24 éves férfi feltört négy fiókot, majd a feloldásért cserébe pénzt és intim videókat kért áldozataitól.

Az FBI nyomoz egy 24 éves amerikai hacker ellen, aki Instagram-influenszereket zsarolt, írja az Insider bírósági dokumentumokra hivatkozva.

A nyomozás adatai szerint Hossein Golshan legalább négy nő Instagram-fiókját törte fel sikeresen, kizárva azokból jogos tulajdonosaikat. A férfi ezután mindegyik áldozatát megkereste, és súlyos összegeket – 4-5 ezer dollárt – próbált kizsarolni tőlük a fiókjaikért cserébe. Egy esetben 15 ezer dollárt csalt ki áldozata ismerőseitől, a fiók tulajdonosának kiadva magát.

Amikor egyik áldozata megtagadta a fizetést, a férfi azt mondta, hogy akkor vetkőzzön neki, míg ő maszturbál. A nő ebbe belegyezett, így egy időre vissza is kapta a fiókját, de a zsaroló ezzel nem elégedett meg, és amikor a nő nem akart vele randevúzni, ismét kizárta az alkalmazásból.

Az egyik áldozat semmiképp nem volt hajlandó fizetni, az ő fiókját a férfi bosszúból törölte.

A zsarolásokról a nők több képernyőmentést is átadtak az FBI-nak. A férfi számláinak ellenőrzésekor csaknem 450 ezer dollárnyi bevételt találtak 2018 és 2022 közötti időszakban, amiből arra lehet következtetni, hogy korábban rengeteg Instagramos fiókot törhetett fel, és zsarolt ki tulajdonosaiktól pénzt.

A férfi tartózkodási helyét az IP-címe alapján találta meg az FBI, számítógépes csalás és védett személyes adatokkal visszaélés miatt áll majd bíróság elé.

Nyitókép: "Under the Influence" by Trey Ratcliff is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

#Baleset-bűnügy#bűnügy#zsarolás#egyesült államok#fbi#hacker#instagram#vetkőzés

Címlapról ajánljuk