Baleset-bűnügy

Fregolinak használta a vesztegetéssel szerzett futópadot a korrupt minisztériumi főosztályvezető

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 16. 10:44

Az üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetéssel vádolt hivatalnok állami támogatások megszerzéséhez nyújtott törvénytelenül segítséget.

Vezető beosztású hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat hat ember ellen a Fővárosi Törvényszéken, közölte szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség.

A büntetőügy kulcsfigurája egy minisztériumi főosztályvezető, aki többek között magyar állami forrású támogatásokkal kapcsolatos előkészítő, koordináló munkát végzett.

Az állami hivatalnok rendszeres kapcsolatot tartott fenn egy Veszprém megyei szálloda tulajdonosával, egy budapesti uszoda ügyvezetőjével és egy vidéki polgármesterrel is.

A vádirat szerint a főosztályvezető azt ígérte az állami támogatásokra pályázó szervezetek vezetőinek, hogy a hivatali pozíciójából eredő lehetőségeit kihasználva közreműködik abban, hogy az államtitkársághoz benyújtott támogatási kérelmeiket elfogadják. A támogatások gördülékeny intézéséért cserébe 2020 és 2021 között 

különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el, így többek között ingyenes golfklubtagságot, évente többször luxus golfhétvégéket, uszodabérleteket, valamint egy 600 ezer forint értékű futópadot. Utóbbi megvételéhez a főosztályvezető maga szerzett költségvetési támogatást az őt megvesztegető alapítvány vezetőjének

– az államtitkárság szervezetének megtévesztésével és a támogatás valódi céljának elfedésével.

A nyomozó főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség részvételével 2021-ben lecsapott az ügy szereplőire. A nyomozók az ingyenes juttatásokat bizonyító okiratokon kívül lefoglalták a futópadot, valamint 26 millió forint készpénzt is. Az akcióról kiadott felvételen látható a szóban forgó fitneszeszköz is, amin éppen frissen mosott ruhák száradnak:

 

A főügyészség a minisztériumi főosztályvezetőn kívül öt fő ellen emelt vádat, közülük hárman a támogatásban részesülő gazdálkodó szervezetek vezetői, míg ketten a vesztegetés elkövetéséhez nyújtottak segítséget.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében szabadságvesztést, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványozott, valamint azt, hogy a minisztériumi főosztályvezetőt örökre tiltsák el a köztisztviselői foglalkozás gyakorlásától.

#Baleset-bűnügy#korrupció#vádemelés#fitness#minisztérium#főosztályvezető

Címlapról ajánljuk