Baleset-bűnügy

29 év után azonosították a Soltvadkerten megölt idős nő gyilkosait

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 14. 12:45

Egy cigarettacsikk és DNS-vizsgálat segítette a rablógyilkosságot újravizsgáló rendőröket. 

Egy huszonkilenc évvel ezelőtt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés feltételezett tetteseit találták meg a Bács-Kiskun megyei rendőrök – jelentették be szerdán Kecskeméten. Kovács Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: 1993 őszén nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel öltek meg egy egyedülálló, özvegy nőt Soltvadkerten – jelentette az MTI.

Az ügyben két évvel ezelőtt újították fel a nyomozást, számos közvetett tanút hallgattak ki, és DNS-vizsgálattal azonosítottak két, a bűncselekmény elkövetésekor még csak 22 éves román állampolgárt – közölte Kovács Gábor.  Az egyik gyanúsítottat, egy nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján májusban vették át a román igazságügyi szervektől, férfi társát – aki más bűncselekmények miatt jogerős börtönbüntetését töltötte Romániában – ideiglenesen, az eljárás lefolytatásának idejére augusztusban hozták át Magyarországra – tette hozzá.

22 évesen gyilkoltak

Az idős nőt 1993. szeptember 30-án este Soltvadkerten egy családi házban ölték meg. Az áldozat sokáig szenvedett, mire belehalt sérüléseibe, halálát másnap reggel a szomszédok fedezték fel – mondta el Bogdány Gyula, a főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese.  Az elkövetők a lakást a jelenlegi adatok szerint több százezer forint készpénzzel hagyták el.

Azt már akkor meg lehetett állapítani, hogy ismerte későbbi gyilkosait, ezért a támadás váratlanul érte. Az eset után indított nyomozás alatt egy Romániából érkezett fiatal párt kezdtek el gyanúsítani, akik a sértettnél alkalmi munkát vállaltak, és a bűncselekmény után rögtön haza is utaztak.

A férfi elkövetőt végül a helyszínen hagyott cigarettacsikken megtalált DNS alapján sikerült azonosítani a 2020 szeptemberében újra megindított büntetőeljárás alatt.  

A nő kihallgatásakor elismerte, hogy 1993. szeptember 30-án este ott volt az idős nőnél, de tagadta, hogy részt vett az özvegy megölésében. Bogdány Gyula szerint a férfi gyakorlatilag kiegészítette a nő vallomását, és értékes részletekkel szolgált a történésekről.

Bogdány Gyula hangsúlyozta: számos adat és bizonyíték állt rendelkezésre az elmúlt csaknem három évtizedben, és ezeknek az átrendezése, újbóli értelmezése vezetett ahhoz, hogy a korabeli gyanút megalapozott gyanúvá lehetett formálni. Újdonság, új bizonyíték nem merült fel az ügyben. A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően sikerült azonosítani a feltételezett elkövetőket, a már 51 éves nőt és férfit.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: SandraMatic / GettyImages

#Baleset-bűnügy#gyilkosság#emberölés#rablógyilkosság#soltvadkert#rendőrség#románia

Címlapról ajánljuk