Baleset-bűnügy

Fehér horogkereszttel festették le a Frankel Leó úti zsinagógát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 14. 10:32

A Zsigmond térről pedig egy melegellenes firkát kellett nem olyan régen eltávolítani.

Augusztus 12-én, péntek este a Frankel Leó úti zsinagóga falára valakik horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel – írja a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely a Facebookon.

Az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán. A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. 

Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad. Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk” – írja Őrsi a bejegyzésében.

A polgármester elmondása szerint a környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. A Zsigmond téren nem olyan rég egy melegellenes firkát távolítottak el, a horogkeresztet is lefestették azóta. Őrsi megjegyezte, hogy a kerület önkormányzata  minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek.

Nyitókép: Őrsi Gergely / Facebook

#Baleset-bűnügy#zsinagóga#horogkereszt#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk