Baleset-bűnügy

Egy budapesti étterem teraszán fogták el a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. június 22. 13:31

A „brazil Pablo Escobarként” is ismert férfit évek óta próbálták elkapni. A magyar rendőrök kedden hajnalban kapták a riasztást, hogy a drogbáró hazánkban tartózkodik. Villámgyors akciót szerveztek és hat óra alatt elfogták a férfit. Aki igazi nagyágyúnak számít, korábban a brazil katonai rendőrség őrnagya is volt, aki még a saját halálát is eljátszotta, hogy megússza a felelősségre vonást. Most a magyar bíróság dönti el, kiadják-e Brazíliának.

Magyarországon, egy budapesti vendéglátóhely teraszán fogta el a magyar rendőrség a világ egyik legnagyobb drogbárójának számító brazil Sergio Roberto de Carvalhót – jelentette be szerdán a rendőrség. A „brazil Pablo Escobar” letartóztatásáról korábban már beszámolt a brazil sajtó is.

Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar hatóságok kedd hajnalban kaptak információt arról, hogy egy Interpol átlal körözött brazil férfi Magyarországon tartózkodik. Az ezredes elmondása szerint az NNI munkatársai hat óra alatt felkutatták, azonosították és egy budapesti vendéglátóhely teraszán elfogták a drogbárót.


Boross Zoltán elmondta, hogy a férfi tagadta, hogy ő lenne az Interpol által körözött személy, de az ujjlenyomata egyezést mutatott. Nevét a sajtótájékoztatón nem hozták nyilvánosságra.

A brazil Bandeirantes televízió beszámolója szerint a drogbárót a brazil és az európai hatóságok közötti információcserének köszönhetően tudta elfogni a magyar rendőrség, az Interpol segítségével. A brazil rendőrség a férfi kiadatását kéri, mert Brazíliában elítélték drogcsempészet és pénzmosás vádjával. Boross Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy kiadatásáról a magyar bíróság dönt majd.


Az ezredes közölte: a férfi ellen közokirat-hamisítás miatt indítottak eljárást, és átkutatták szállodai szobáját is. A Bandeirantes információi szerint de Carvalho egy hamis mexikói útlevéllel élt Magyarországon, egy budapesti szállodában.

Álnevek, eljátszott halál

A világ egyik legnagyobb drogcsempészének számító férfi a 2017 utáni években több mint 17 tonna kokaint csempészet a brazíliai Natal kikötőjéből Hollandiába, Belgiumba, Spanyolországba és Portugáliába, de több más nagy brazil kikötőből nagyjából 45 tonna kokaint csempészett ki a dél-amerikai országból. Ez utóbbi adatot említette sajtótájékoztatóján Boross Zoltán ezredes is. 

Az Európába csempészett drog értékét csaknem 150 milliárd forintra becsülik a hatóságok

 – közölte a Bandeirantes.

Az InsightCrime cmű bűnügyi lap beszámolója szerint Carvalho – a brazil katonai rendőrség egykori őrnagya – állhatott a nemzetközi drogcsempész-hálózat mögött, amit idén, másfél évig tartó nyomozás után számoltak fel dél-amerikai és európai hatóságok. A hálózat Bolíviában termelt kokaint szállított Paraguay-on át Brazíliába, majd konténerekbe rejtve hajózták ki brazil kikötőkből Spanyolországba, és onnan szerte Európába. A műveletet Dubaiból irányították.

Carvalho 2017-ben menekült el Brazíliából, és Spanyolországban telepedett le álnéven. A férfi Marbella városában élt, egy surinami állampolgárnak adva ki magát, Paul Wouter néven. A spanyol hatóságok 2018-ben letartóztatták egy 1,7 tonnás kokainszállítmánnyal kapcsolatban, de nem derült ki számukra, hogy ő Carvalho, így óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett.

2020 augusztusában „Wouter” eljátszotta a halálát: egy hamis halotti bizonyítvány azt állította, hogy koronavírus-fertőzésben halt meg. Ezután két évig Portugáliában élt, ahol több millió eurós ingatlanvásárlásokkal próbálta tisztára mosni a drogkereskedelemből származó bevételt. A CNN Portugal cikke szerint a portugál hatóságok tavaly novemberben 12 millió eurónyi kézpénzt foglaltak le tőle, amikor megpróbálták letartóztatni, de kicsúszott a kezei közül.

A Bandeirantes beszámolója szerint a drogbáró egy magángéppel szökött el a portugál hatóságok elől, amivel Ukrajnába utazott. A CNN Portugal cikke szerint elfogásában szerepet játszottak a portugál hatóságok is. 

Nyitókép: Sergio Roberto de Carvalho elfogása után. – Fotó:Bandeirantes 

#Baleset-bűnügy#drogcsempész#drogbáró#brazília#magyar rendőrség#interpol#spanyolország#portugália#kokain#ma

Címlapról ajánljuk