Baleset-bűnügy

Elutasították a rendőrnő panaszát, aki nemi erőszak miatt jelentette fel a kollégáit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 25. 10:42

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a rendőrnőt kollégái nem erőszakolták meg, és ellene más bűncselekményt sem követtek el, ezért az eljárást joggal szüntették meg ellenük. Az ügynek ez a része végleg lezárult.

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította annak a rendőrnőnek a panaszát, aki tavaly feljelentette két kollégáját, azt állítva, hogy novemberben elkábították és megerőszakolták szolgálat közben. Zsiga Katalin azóta is kitart állítása mellett, szerinte videó is készült az esetről.

A rendőrnő feljelentése alapján a regionális nyomozó ügyészség indított nyomozást „más akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva azonos alkalommal többek által elkövetett szexuális erőszak, büntetőügyben kényszerítés hatósági eljárásban, tiltott adatszerzés, és hivatali visszaélés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt”.


A nő az eljárás alatt többször módosította vallomását, állításait alátámasztani nem tudta és ellentmondásokba keveredett. A nyomozás során az ügyészség arra jutott, hogy a rendőrnőt kollégái nem erőszakolták meg, és ellene más bűncselekményt sem követtek el, ezért az eljárást idén februárban megszüntették.

Nem nyomoznak tovább, a panaszt is elutasították

Zsiga Katalin a nyomozást megszüntető határozat ellen panaszt jelentett be. Panaszában továbbra is azt állította, hogy ellene szexuális erőszakot követtek el, és kérte az eljárás folytatását, új bizonyítási eljárás indítását.

A Központi Nyomozó Főügyészség friss közleményében azt írja, az ügyiratokat felülvizsgálták, és megállapították, hogy a nyomozás alapos volt, a beszerzett bizonyítékok egyértelműen cáfolják a rendőrnő állításait. A főügyészség álláspontja szerint Zsiga Katalin eljárás megszüntetése miatt benyújtott panasza ezért alaptalan, és "nem tartalmazott olyan adatokat, amelyek kétséget támasztottak volna az eljárás megszüntetéséről rendelkező határozat megalapozottságával vagy törvényességével kapcsolatban".

A Központi Nyomozó Főügyészség leszögezi, hogy a nyomozás megszüntetését elrendelő határozat ellen további panasznak nincs helye, a nyomozás folytatásának nincs helye. Az ügynek ez a része tehát végérvényesen lezárult, azt, hogy a két, nemi erőszakkal megvádolt rendőr tesz-e bármiféle jogi lépést kolléganőjük ellen, egyelőre nem tudni.

#Baleset-bűnügy#központi nyomozó főügyészség#nemi erőszak#rendőrség#feljelentés#vizsgálat#nyomozás

Címlapról ajánljuk