Baleset-bűnügy

Inkább magára költötte a gyerekek pénzét az otthon vezetője

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 9:30

Az egyik utógondozott megtakarításait is leapasztotta 780 ezer forinttal. 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 36 éves gyermekvédelmi intézményvezetővel szemben, aki nem tudott elszámolni a gyerekek ellátására szánt összeggel, valamint az utógondozott gyerekek apanázsával.

A nevelőnő vezetőként dolgozott két Nógrád megyei gyermekotthonban is, a feladata pedig a gondozáshoz szükséges pénz kezelése volt.

Csaknem másfél millió forintot bíztak rá 2018 márciusa és áprilisa között, de ahelyett, hogy ezt a pénzt a működés biztosítására fordította volna, 850 ezer forintot magára költött. 

Az ellátmány jelentős része számlára érkezett, amelyről a kezelésében álló bankkártyával vette fel a pénzt.

A vádlott feladata volt az is, hogy a felnőttkor elérésével a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalok utógondozásával járó pénzügyeket intézze. Például havonta be kellett fizetnie egy bizonyos összeget a gyermekvédelmi szakszolgálat felé, ám ennek a kötelességének öt fiatal esetében nem tett eleget. 

A pénzt ezúttal is a saját szükségleteire fordította, ezzel a fiataloknak csaknem 150 ezer forint kárt okozott.

Az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN kódot is a nő őrizte, arról 2017 novembere és 2018 januárja között többször készpénzt vett fel, valamint azzal közvetlenül fizetett is. 

A fiatal megtakarításából 780 ezer forintot költött így el.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nő ellen sikkasztás bűntette miatt emelt vádat és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a vádlottat a próbaidő idejére a bíróság helyezze pártfogó felügyelet alá. 

A nőt az okozott károk megtérítésére is köteleznék.

Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

Nyitókép: rtl.hu

#Baleset-bűnügy#gyerekotthon#sikkasztás#pénz#költség#gazdálkodás

Címlapról ajánljuk