Baleset-bűnügy

Alvó családjára gyújtotta a házat egy miskolci nő

rtl.hurtl.hu

2022. január 19. 10:44

A nőnek elege volt a családjából, többször is azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat, ha nem költöznek el.

Vádat emeltek egy 40 éves nő ellen többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete miatt – írja az ügyészség. Az elkövető 2019. április elején az anyjával közös miskolci házát az éjjeli órákban, amikor a házban tartózkodó testvérei, anyja, valamint az anyja vendégségben lévő 13 éves unokája már aludtak, felgyújtotta úgy, hogy előtte a teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta.

A vádirat szerint a családtagok rendszeresen hulladékot gyűjtöttek, amelyből jelentős mennyiség gyűlt össze az udvaron. A családtagok mindannyian italoztak, emiatt gyakoriak voltak a veszekedések is.

A ház udvarán háromszor keletkezett tűz, a tűzoltók mindannyiszor megállapították, hogy szándékos gyújtogatás történt. Ezek közül a nő egyik esetben elismerte, hogy ő gyújtotta fel a hulladékot. A vádlott meg akart szabadulni a családtagjaitól, szerette volna, hogy költözzenek el, ezért ittasan mindig azzal fenyegette őket, hogy rájuk gyújtja a házat.

Áprilisban egy szokásosnak mondható veszekedés után egy papírra körömlakkal ráírta, hogy „meghaltok, egészen megérdemlitek!”, és azt bedobta a postaládájukba. Másnap az egész család reggeltől italozott, mindannyian lerészegedtek. A vádlott ismét vitába került velük, és éjfél körül újból azzal fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat, azonban közölték vele, hogy rendőrt fognak hívni, mire elhagyta az ingatlant. 

Amikor a családtagok lefeküdtek aludni, közöttük a vendégségben lévő 13 éves unoka is, a nő visszament, a teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta és felgyújtotta. Az egyik testvére éppen kiment cigarettázni, amikor észrevette a tüzet, ő riasztotta a többieket, így kimenekültek az épületből, a tüzet viszont nem tudták megfékezni, azt a tűzoltók oltották el.

Amennyiben a tüzet idejében nem észlelik, reális esélye volt akár annak is, hogy bent égnek a házban. Az ügyészség a letartóztatásban lévő büntetett előéletű vádlottal szemben fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Nyitókép: Illusztráció - Tűzoltó olt egy kigyulladt családi házat Miskolcon a Lónyay Menyhért utcában 2014. január 10-én. Fotó: MTI / Vajda János

#Baleset-bűnügy#miskolc#felgyújt#családi ház#hulladék#alkoholista#ügyészség#vádemelés

Címlapról ajánljuk