Baleset-bűnügy

Áramot vezettek a szegedi rabok a zárkaajtóba, hogy megöljék a börtönőrt

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 9:42

Elfogyott a kávéjuk és a dohányuk, a felügyelő pedig nem engedte, hogy más cellákból kapjanak utánpótlást.

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség gyikossági kísérlet miatt emelt vádat két elítélttel szemben, akik halálos bosszút akartak állni felügyelőjükön. A vádirat szerint a két – börtönbüntetését Szegeden töltő – vádlott kávéja és dohánya 2020. szeptember 18-án elfogyott, mivel a cellatársaik azokat elfogyasztották, és pénzük sem maradt a pótlásra.

A két férfi haragját az is növelte, hogy a felügyelők azt sem engedték nekik, hogy a kávét és a cigarettát más cellák fogvatartottjai juttassák át a zárkájukba. Ezen felháborodva a két vádlott azt beszélte meg, hogy a cellában levő hosszabbítót megbontják, és egy vezetékdarabot csatlakoztatnak az egyik konnektorba, illetve a teljesen fém zárkaajtó kilincsébe.

Ezzel az volt a céljuk, hogy az ajtóhoz legközelebb hozzáérő felügyelőnek halálos áramütést okozzanak.

A két elítélt a megbeszélteknek megfelelően egy késsel még aznap délelőtt a hosszabbítót megbontotta, a vezetékeket pedig kihúzta, hogy a konnektorba lehessen dugni azokat. A tervüket azonban nem tudták kivitelezni, mert a vádlottakkal közös cellában élő zárkafelelős a hosszabbítót elvette tőlük, feldarabolta, és a kukába dobta. Ezután a zárkaellenőrzés jelentette az esetet.

A visszaeső és a többszörös visszaeső vádlottakkal szemben a főügyészség emberölés előkészületének bűntette miatt emelt vádat.

Nyitókép: A fogvatartotti körlet egyik zárkája a Budapesti Fegyház és Börtön I. szárnyában 2015. március 16-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Baleset-bűnügy#börtön#szeged#gyilkossági kísérlet#áram#rabok

Címlapról ajánljuk