Tamarinddal és tengeri spárgával töltött tésztabatyu, wakaméval marinált töksalátán, tejszínes tökmártással és sült feketegyökérrel
2016. november 2. 19:25
Miután a pirosak előnyhöz jutottak, a második feladat elején elvehették a kékektől két dolgot: a két legfontosabb alapanyagot választották. Ádámék először bepánikoltak, azonban az új koncepció végül szép lassan kialakult.
Alapanyagok: feketegyökér, wakame, olaj, vaj, só, bors, tejszín, tök, kakukkfű, újhagyma, salotta hagyma, tojás, tamarind, fehérbor, tojás, tengeri spárga, fehérborecet
Recept:
A tamarindot megpucoljuk, magvait eltávolítjuk, húsát kevés vízzel sziruppá főzzük. A tengeri spárgát blansírozzuk és apróra vágjuk, majd a tamarindpasztába keverjük.
Egyszerű gyúrt tésztát készítünk, melyből kis köröket alakítunk, szélüket tojásfehérjével megkenjük, félhold alakúra hajtjuk, széleiket villával megnyomkodjuk.
A wakamét nagyon vékonyra gyalult tökszeletekkel, egy kevés fehérborecettel összedolgozzuk. Picit utóízesítjük és félrerakjuk pihenni. Vajon salotta hagymát üvegesítünk, a kockára vágott tököt rászórjuk, átforgatjuk és egy löttyintés fehérborral, sóval, borssal és egy deci vízzel puhára főzzük. A megfőtt tököt levével és egy kis tejszínnel együtt mártássá turmixoljuk.
A feketegyökeret alaposan megpucoljuk, egyforma kis hurkákra vágjuk és vajon, lassútűzön, csipet só és bors hozzáadásával puhára pároljuk. A tésztabatyukat bő sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, kevés olívaolajon megpirítjuk. A mélytányérba a tökös wakamét halmozzuk, tetejére állítgatjuk a pirított batyukat, melyre a sült feketegyökeret helyezzük, és az egészet körbeöntjük tökmártásunkkal, úgy, hogy ne lepje el az alsó marinádunkat.